KÖZÉLET

Két kerület vezetése is kutyamenhelyeknek ajánlotta fel a választási plakátokat


Őrsi Gergely, újrázó második kerületi polgármester volt az első fecske, és már az újpesti városvezetés is követi a jó példát. Július 9. a választási plakátok eltakarításának határideje: minden, ami tudható róla.

Mint Őrsi egy közösségi médiabejegyzésében korábban írta, a választási hirdetések hamarosan eltűnnek a közterekről, ugyanitt pedig azt ígérte, igyekeznek a sajátjaikat minél gyorsabban leszedni. Ezen felül viszont jótékony célra ajánlotta a saját plakátjaikat: a Hangya Közösség és az Állatmentő Liga segítségével hasznosulnak a leszedett választási tábláik. Arról is szól a bejegyzés, hogy a plakátok remek szigetelőanyagként és szélfogóként szolgálnak majd a kenneleknél.

Őrsi példája, úgy tűnik, máris követőkre talált, ugyanis Újpesten is bejelentették, hogy csatlakoznak Őrsi kezdeményezéséhez, és szintén az Állatmentő Ligának ajánlják fel a saját plakátjaikat. „A táblák újrahasznosítása minimalizálja a környezetre gyakorolt negatív hatást” – emeltek ki még egy érvet az elajándékozás mellé.

Őrsi bejegyzése a cikk írásakor már több mint 2700 lájkot gyűjtött, a több mint száz kommentelő pedig egy emberként dicséri a polgármestert, aki egyébként nagyon simán nyerte meg a kerületét, talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a helyiek odavannak érte, a szavazatok 69,72 százalékával győzött a 2024. június 9-i önkormányzati választáson.

Kampányplakátok
Kép: Őrsi Gergely/facebook

 

A Fidesz az olimpiai bajnok kajakost, Dombi Rudolfot indította ellene, aki a kampányban arról beszélt, hogy szerinte a kerületben az elmúlt öt évben valódi munka helyett csak látványpolitizálást lehetett tapasztalni, és hogy a második kerületiek egy valóban fejlődő kerületet érdemelnének, de ezek a kijelentések nem rezonáltak a lakosságnál, Dombi csak a szavazatok 28,09 százalékát szerezte meg.

De vissza a plakátokhoz. Ahogy a Nemzeti Választási Bizottság 2024. márciusának végén kiadott iránymutatása is írja,

„a plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni”.

A plakátok leszedésének mulasztása esetén pedig a helyi önkormányzatnak kell eljárnia, ebben a választási bizottságnak nincs hatásköre.

A választási eljárási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát július 9-én 16 óráig kell eltüntetni a plakátokat, ráadásul úgy, hogy ne hagyjanak utána szemetet – különben közigazgatási bírságot is kaphatnak. Ha a pártok nem takarítják el a plakátokat, jön tehát az önkormányzat, de a költségeket kiszámlázhatják. 

A Budapest Közút Zrt. április végén hívta fel a kampányban érintett szervezetek figyelmét arra, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a választások után távolítsák el a plakátokat mindenhonnan. Azokat a plakátokat, amik a biztonságos közlekedést veszélyeztették, a cég elvileg már régen leszedte – ezek leginkább a zebrákon átkelni szándékozó gyalogosok, a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát akadályozták.

Választási
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Mint a Budapest Közút írta, köztulajdonban álló gazdasági társaságként elkötelezett a demokrácia lényegéhez tartozó választási kampánytevékenység minél szabadabb folytatása iránt, plakát kihelyezések kapcsán azonban

fontos figyelembe venni azt is, hogy ezek a kihelyezett eszközök a jelzőtáblák, a jelzőlámpák és a közlekedés résztvevőinek észlelhetőségét nem zavarhatják, így ezzel nem okozhatnak balesetveszélyes helyzeteket.

Ugyanekkor még arra is kérték a szervezeteket, hogy a közutak mellett a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába (a szegélytől 2 méteres távolságon belül és a járdaszinttől 4 méteres magasság alatt) ne helyezzenek ki ilyen eszközöket. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ezt szem előtt tartották a szervezetek. 

A Szabad Európa arról írt, hogy a műanyag táblák, amiket gyorskötözővel szerelnek föl, egyszerű kihelyezhetősége és relatív olcsósága miatt egyre népszerűbbek. Egy szakmai forrásuk szerint az önkormányzati választásokra a kormánypártok és az ellenzék összesen száztonnányit aggatott ki a fákra, villanyoszlopokra.

választási
Kép: Bedő Kata/facebook

 

A főpolgármester-választás azonban, ne felejtsük el, még nem ért véget. A június 14-én pénteken, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által jóváhagyott eredménybe látszólag sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid nem nyugodott bele. Vitézy Dávid két kerületben szeretne új választást, míg Karácsony Gergely annak ellenére, hogy ő nyert, az egész városban megismételné a szavazást.

Az Énbudapestem kereste a Nemzeti Választási Irodát, mindez, hogy befolyásolja a plakátok eltűntetését, mint írták, a szavazás megismételtetése esetén az adott településen/ kerületben az új szavazás időpontjától számított 30 nap a határidő a plakátok eltávolítására.

(Kiemelt kép: Ruzsa Rania/Főváros)