KÖZÉLET

Ismét levett kétmilliárdot a főváros számlájáról az állam


Újabb kétmilliárd forintot vett le az államkincstár a főváros számlájáról. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint el kellene fogadni, hogy a főváros az ország gazdasági motorja. Úgy véli, nem ellehetetleníteni, hanem segíteni kellene Budapestet, hogy a közszolgáltatások jól működjenek.

A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter írta a Facebookon. Varga szerint már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól. 

Nem értünk egyet a döntéssel, nonszensznek tartom, hogy a kormány arra büszke, hogy hatalmi erővel elvont tőlünk kétmilliárd forintot.

Ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes mondta az Énbudapestemnek, hozzátéve, hogy szerinte nem ez a tartós együttműködés alapja.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a főváros június 6-án nyújtotta be keresetlevelét a Fővárosi Törvényszéknek, mellyel azt akarta a város vezetése megakadályozni, hogy a szolidaritási adó révén több pénzt vonjanak le a főváros számlájáról, mint amennyi kormányzati támogatás beérkezik rá. A döntésig, tavaly nyáron az Államkincstár havonta inkasszált 4 milliárd forint körüli összeget. Miközben a főváros számláján nem volt pénz, úgyhogy ez minden esetben hitelfelvételt jelentett a nevükben, aminek a kamatát is meg kell fizetniük.

Tavaly szeptemberben azonnali jogvédelmet kapott az önkormányzat a szolidaritási adó miatt indított perben. A bírósági döntés után a Magyar Államkincstár két hónapon keresztül betartotta a jogvédelmet, azonban novemberben hirtelen két hónapnyi nettó befizetés összegét leemelte a főváros számlájáról, amelynek az összege 5,6 milliárd forint volt. Ekkor a Fővárosi Önkormányzat ismeretlen tettes ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett. Idén januárban aztán újabb jogvédelmet kért a Fővárosi Önkormányzat, amit másodfokon a bíróság elutasított. 

Varga Mihály a közösségi oldalán azt írta, hogy bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt, és további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat. A pénzügyminiszter „baloldali álhírnek” tartja, hogy sokan a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért. Szerinte a tények cáfolják ezt: az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására.

Kiss Ambrus szerint viszont el kellene fogadni, hogy a főváros az ország gazdasági motorja. Úgy véli, nem ellehetetleníteni, hanem segíteni kellene Budapestet, hogy a közszolgáltatások jól működjenek.

A főpolgármester-helyettes szerint nem fognak közszolgáltatásokat átadni az államnak, mert az eddigi példák azt mutatják, hogy az államosított, központosított szolgáltatások rosszul működnek. A budapesti önkormányzat idén 35,9 milliárd forint állami támogatást kap feladatinak ellátására, miközben a szolidaritási hozzájárulás 2024. évi előirányzott összege 75,5 milliárd forint.