VÁLASZTÁS 2024

Karácsony nyert, mégis a főpolgármester-választás megismétlését kéri


Az egyszerre regnáló és megválasztott főpolgármester bejelentette, hogy hétfő délután beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazás megismétlését kéri.

„Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. Budapest köztársaságban biztosan nem” 

– írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely, majd leszögezi: nem az újraszámlálás tényét kifogásolja.

„Jó, ha szoros eredménynél még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e? Az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel fele esetében nem volt garantált az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai” – fogalmaz a főpolgármester. Hozzáteszi:

nem állítja, hogy történt bárhol visszaélés, de azt igen, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést.

Karácsony a XVII. kerületből hozott példát: itt szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat.

A választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai. Nekem pedig van felelősségem abban, hogy fellépjek ezen garanciák védelme érdekében

– zárja posztját Karácsony.

(Kiemelt kép: Énbudapestem/Merész Márton)