FRISS

„Tettem, amit kellett” – fővárosi díjat kapott a Gellért fürdő két hőse


Elismerésben részesítette a Fővárosi Önkormányzat azt a két úszómestert, akik a Gellért fürdőben mentették meg egy idős, francia turista életét még május közepén.

„Tettem, amit kellett, ha még díjat is adnak hozzá, az csak plusz”

– nyilatkozta az ÉnBudapestemnek a két életmentő egyike péntek délután a Gellért fürdőben, ahol Karácsony Gergely főpolgármester és Bősz Anett főpolgármester-helyettes díjat adott át kiváló munkájukért.

Gellért
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Mint ismert, nem indult jól a pünkösdi hétvége annak az idős külföldi férfinak, aki május 18-án délután a budapesti Gellért fürdő pezsgőmedencéjében lett rosszul. 16 óra 20 perckor a fürdőben dolgozó diák úszómester észrevette, hogy a 71 éves francia férfi nincs jól, ezért rögtön a segítségére sietett.

Kihúzta a magatehetetlen idős embert a vízből, aki akkor már nem lélegzett. A fiatal úszómester azonnal hozzákezdett az újraélesztéshez. Egy kollégája közben értesítette a fürdő egyik vezetőjét és a másik úszómestert. A diák három percig folytatta a szívmasszást, utána a másik úszómesterrel együtt folytatták az életmentést. 

Gellért
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A rohammentő mintegy öt perc alatt ért ki a fürdőbe és stabilizálták a francia férfi állapotát, akit a Honvéd kórház sürgősségi osztályára szállítottak.

Az életmentésben résztvevő dolgozók:

  • Horváth Miklós Rajmond diákmunkás, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet munkatársa, aki ez év áprilisában tette le az úszómester vizsgát, és májusban kezdett el úszómesterként dolgozni;
  • Kata Sándor úszómester-gyógymasszőr, aki már sokéves fürdős tapasztalattal rendelkezik Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél;
  • továbbá a Gellért fürdő helyszínen tartózkodó fürdővezető-helyettese és a szolgálatban lévő munkatársak.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)