FRISS

Játszótér mozgásukban korlátozott gyerekeknek, applikáció gyalogosoknak


A közösségi költségvetés projektjei sorra jönnek létre, most az Énbudapestem két nyertes ötletnek járt utána, ahol lassabban halad a megvalósítás. Mozgásukban korlátozott gyerekeknek lesz játszótér, de máshol, és nyáron látnak neki megtervezni a gyalogosan közlekedőket jutalmazó appot.

Cikkünk frissült.

Bókay-kerti befogadó játszótér és közösségi park

A 2021-22-es közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete az Esélyteremtő Budapest kategóriában egy fogyatékkal élő gyerekek számára is használható játszótér. Az eredeti terv szerint a XVIII. kerületi Turul-parkban épült volna fel a játszótér, de ez a környék túl forgalmas, a közeli Méta utcán és a Margó Tivadar utcán is sok kamion közlekedik. Ezért inkább egy már meglévő játszóteret újítanak fel a nyugodtabb Bókay-kertben. A XVIII. kerület erre 50 millió forintot kapott, és mint azt Kőrös Péter alpolgármestertől megtudtuk, a pénz már megérkezett a kerület számlájára.

A főváros együttműködési megállapodást kötött a XVIII. kerülettel, ami szerint bővítik a játszótéri közvilágítást; trambulint, ivókutat és vizes játszóeszközöket telepítenek. A játszótér akadálymentesen használható lesz, és két akadálymentes parkolóhelyet is kap. A terveket a XVIII. kerületnek kellene elkészítenie, de ezt egyelőre a Fővárosi Önkormányzat nem kapta meg, elakadást érzékelnek – mondta Molnár Bence, a Városháza vezető részvételiségi és kommunikációs referense.

Frissítés: Petrovai László, a XVIII. kerület másik alpolgármestere is megerősítette, hogy az 50 millió forint már a kerületnél van. A szerződés szerint októberre kell elkészülnie a játszótérnek, ezt a határidőt tudják tartani. Petrovai elmondta: az eredeti terv szerint a Fővárosi Önkormányzat és a FŐKERT közösen tervezte volna meg a befogadó játszóteret, de nekik nem volt erre kapacitásuk, ezért vette a kezébe a kerület az ügyet.

Aktív közlekedést jutalmazó app

Szintén 50 millió forintot különített el a városvezetés egy aktív közlekedést jutalmazó mobilalkalmazás fejlesztésére. Az alkalmazás követni fogja a felhasználó mozgását és regisztrálja a kerékpáros és gyalogos közlekedést. A környezetkímélő közlekedőket kedvezményekkel, ajándékokkal jutalmazzák.

Ez az ötlet is a 2021-22-es etapban nyert. A projekt adatlapja alapján 2022. december 19-én történt egy konzultáció, azóta viszont nem történt semmi. Molnár elmondta, a Fővárosi Önkormányzat először a BKK-val tárgyalt az aktív közlekedést jutalmazó appról, de ez nem vezetett eredményre. Ezután egy olyan tervezővel ültek le a tárgyalóasztalhoz, aki a XIII. kerületben már működtet egy hasonló applikációt. A legfrissebb negyedéves előrehaladási jelentések alapján az önkormányzat Klíma Főosztálya nyáron tér vissza az applikáció tervezésére, illetve az applikációhoz kapcsolódó kampányra kiírt beszerzés előkészítésére.

Közösségi költségvetés már megvalósult vagy folyamatban lévő projektjeiről itt írtunk.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség)