FRISS

Itt bővítik a fizetős parkolózónát májusban


Az Énbudapestem utánajárt, hogyan változnak a kizárólagos lakossági parkolóhelyek és a fizetős parkolózónák területei a fővárosban. Újbudán a Sashegyen, Zuglóban pedig az Örs vezér terénél kell fizetni tavasztól.

Zugló

Május 8-tól indul a próbaüzem a Nagy Lajos Király útja – Fogarasi út – Örs Vezér útja – Örs vezér tere által határolt területen, május 15-től pedig már csomagot kapnak az autósok – tudta meg az Énbudapestem. A május 15-21. közötti időszakban egy csekk nélküli figyelmeztetés lesz a szabálytalanul parkoló autók ablakán, a fizetős üzem május 22-től élesedik.

„A várakozási zónák határain jellemző a férőhelyek telítettsége, ezért parkolási gondokról a Vezér utca és a Rákos-patak környékéről nagyon ritkán érkezik bejelentés” – mondta lapunknak Némethné Révész Andrea, a zuglói parkolási divízió vezetője. A zóna bővítése után azonban előfordulhat, hogy a Vezér utca környékén lévő parkolóhelyeket használják majd P+R-ként az ingázók, hiszen ezek továbbra is ingyenesek.

Zugló vezetése két további területre terjeszthetné ki a fizetős zónát, de ezeket egyelőre nem tervezik. Az egyik ilyen környék az Egressy út – Jerney utca – Fogarasi út – Nagy Lajos király útja által határolt terület, ami a májustól fizetőssé váló zónával szomszédos. A másik a Csömöri út – Rákospatak utca – Vezér utca – Egressy út – Lőcsei út – Szugló utca – Fűrész utca – Bosnyák utca – Lőcsei utca által határolt terület, ami jelenleg egy ingyenes „parkolási oázis” a térképen.

Újbuda

A XI. kerületben a Sashegyen történt a legfrissebb változtatás: április 2-től kell fizetni a parkolásért. A fizető övezet további bővítését nem tervezi az Újbudai Parkolásüzemeltető, de azt vizsgálják, hogy a bővítés milyen hatással van a határterületekre, és ha indokolt, további változtatásokat javasolnak az kerületi önkormányzatnak.

Lapunknak azt is elmondták: Őrmezőn nem lehetséges a fizetős övezet további bővítése, tehát a Balatoni útig bezárólag még lesznek ingyenes parkolóhelyek. Azt is megkérdeztük, hogy a meglévő zónák besorolásán változtatnának-e, de erre nem kaptunk választ.

Újbuda
Kép: Újbuda Parkolásüzemeltető

II. kerület

A II. kerületi önkormányzat nem bővíti a jelenlegi fizetős zónákat és azok besorolásán sem változtat. A kizárólagos lakossági parkolózónákat viszont fokozatosan kiterjesztik, jelenleg a parkolóhelyek 30-50 százaléka ilyen. Az önkormányzat pontos térképet nem tudott adni a kizárólagos lakossági parkolóhelyekről, de azt elmondták, hogy nagy részük a zónahatárokat övező utcákban található.

Angyalföld

Angyalföldön régóta fizetős parkolózóna a kerület egész területe. Kizárólagos lakossági parkolóhelyek a Szent István körút – Váci út – Dráva utca – Carl Lutz rakpart négyszögben találhatók, ezek a kerület parkolóhelyeinek 30 százalékát teszik ki. A kijelölt helyeken nem csak hétköznap 18 és 7 óra között tilos a parkolás engedély nélkül, hétvégén is.

A kizárólagos lakossági parkolózónák telítettségét és a lakossági parkolás arányát folyamatosan vizsgálja a kerület vezetése. Lapunknak elmondták, indokolt esetben kijelölhetnek újabb kizárólagos helyeket, de arra nem válaszoltak, hogy a kerület melyik részén.

Ferencváros

A ferencvárosi önkormányzat nem tervezi bővíteni a parkolási zónák területét – mondta lapunknak a FEV IX Zrt. Arról sem tudnak, hogy a meglévő zónák besorolását kezdeményezné a ferencvárosi képviselő-testület.

Hegyvidék, Óbuda

A XII. kerületi önkormányzat az Énbudapestemnek elmondta: a kerületben nem tervezik a fizetős parkolózónák területének bővítését, és a meglévők besorolásán sem változtatnak a közeljövőben. Az óbudai parkolási társaság szintén azt nyilatkozta, nincs tudomásuk arról, hogy a kerületi önkormányzat növelné a fizető parkolózónák területét, és azok besorolásán sem változtatnak.

Kérdéseinkkel megkerestük Újpest, és Kőbánya illetékeseit is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)