KULTÚRA

Húsz új helyszínnel bővült az egyik legjobb urbanista játék, a Budapest Bejáró


Idén ünnepeljük Magyarország EU-csatlakozásának huszadik évfordulóját, ez alkalomból új sétapontokkal bővül a Budapest Bejáró, a kapcsolódó feladványfüzet már letölthető.

Az izgalmas városismereti játékot mi is kipróbáltuk, és nagyon szerettük. Az egyértelmű cél az, hogy újra felfedezzük Budapest értékeit, megismerjük helytörténeti érdekességeit, miközben jól szórakozunk. A séták elengedhetetlen része a feladványfüzet, amely nem csak végigvezet a helyszíneken, de érdekes feladványokat is tartogat. A nyomtatott füzet az Európa-nap alkalmából, május 9-től, újra elérhető a kijelölt BKK Ügyfélközpontokban (Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren, a Keleti Pályaudvaron, a Szentlélek téren és Kelenföldön) vagy letölthető a Budapest Bejáró honlapjáról. 

Az EU-csatlakozás huszadik évfordulója a központi témája annak a húsz új sétapontnak, amellyel idén májusban kiegészült a feladványfüzet. Az új rejtvények csupa olyan helyszínre visznek el, amelyek az uniós tagságnak köszönhetően nyerték el mai formájukat, köztük a békásmegyeri Táncsics parkkal, a Lehel tér metróállomással, a Városligeti műjégpályával vagy a Kálvária térrel.

width=5673
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Budapest Bejáró abban is különleges, hogy nemcsak a megszokott, népszerű budapesti helyszínekhez ígér kalandokat, hanem a külső kerületek lakóinak is számos izgalmat tartogat. A honlapon pontos tájékoztatást kapunk arról, hogy melyik séta mennyi ideig tart, mennyire hosszú, hány fontos helyszínt foglal magába. A nyomtatott füzetben a rejtvény megértéséhez és több esetben magához a megoldáshoz is egyszerű grafikai anyagok, ábrák, rajzok, skiccek tartoznak. A megfejtés egy szó vagy szám, amely a gyűjtőponthoz tartozó játék megoldásához szükséges. 

A tematikus séták a Budapest Brand Zrt. támogatásával, a Sétaszövetség szakmai ötletei alapján születtek. A séták kezdőpontja egy-egy fontos használati helyszín, közlekedési csomópont, amelyet a JCDecaux és a BKK biztosít a sétálóknak. 

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)