KULTÚRA

Budapest Tuning – idén már harmadszor!


Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat! Ez az a játék, ahol te kitalálsz valamit, a főváros pedig segít megvalósítani.

Különleges városélményt nyújtó közösségi programok, művészeti produkciók és kísérleti városi projektek megvalósítására írt ki pályázatot Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand nZrt., amelyre 2024. május 17-ig lehet jelentkezni. A szervezők a projekteket idén is az ötletgazdákkal együttműködésben valósítják meg.

A Budapest Tuning ötletpályázat izgalmas szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és alkotások, új zöldfelületek és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a városban. A pályázat célja, hogy a kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati helyzeteket teremtsenek, akár időszakos vagy kisebb léptékű végleges beavatkozások megvalósításával. Ahogy az elmúlt két évben (a tavalyiról például így írtunk), úgy most is öttagú szakmai zsűri választja ki majd a legjobb ötleteket. 2022-ben és 2023-ban olyan izgalmas projektek valósulhattak meg, mint például a VALYO szervezésében a Budapest átevezés, a KÜLKÖRÚT néven életre hívott utcafesztivál a Népszínház utcában, a II. János Pál pápa téren és a Teleki téren, illetve az a különleges Dante előadás, amelyet napnyugtakor és napfelkeltekor mutattak be a Gellért-hegyen.

Budapest
Kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség

Pályázati kategóriák

A projektek megvalósítására most is két kategóriát hozott létre a Budapest Brand:

  • pár napos szabadtéri, kulturális-közösségi programok tervezésére a maximális összeg projektenként nettó 3 millió forint,
  • a nagyobb léptékű, közösségi aktivitás szervezését is magában foglaló, rendhagyó városélményt nyújtó, a város tereit közvetlenül formáló közterületi projektekre pedig nettó 10 millió forintot adnak.

Az érdeklődőket a Budapest tuning weboldalán digitális tudástár, nyomtatványminták, szakemberek tippjei és javaslatai is várják a költségtervezéstől a közterületfoglalásig.

Töltsd meg a várost az ötleteddel!

A kreatív és egyben megvalósítható ötleteket pályázat formájában 2024. május 17-ig várják a Budapest Tuning pályázati felületén, ahol egyénileg vagy csapatban, de akár lakóközösséggel együtt is lehet pályázni, a szervezők civil szervezetek, egyesületek, városi kollektívák, fesztiválszervezők, kis- és nagyvállalkozások jelentkezését is várják. A sikeres projektek 2024. július 1. és október 31. között valósulnak meg szerte Budapesten.

(Kiemelt kép: Képszerkesztőség)