STÍLUS

Költőládákat kaptak a szuperritka nagy bukók


Öt költőládát helyeztek ki a védett nagy bukó (Mergus merganser) számára árteres természetvédelmi területeken a főváros környékén.

A nagy bukó (Mergus merganser) odúlakó, ezért csak olyan helyen telepszik meg, ahol víz közelében megfelelő korú fákat és nagyméretű odúkat talál. Fészkét korhadt fák üregébe rakja, és pehelytollal béleli ki. A fiókák megerősödésük után kiugrálnak az odúból, majd követik anyjukat a vízhez, ahol apró vízi szervezeteket fognak. A nagy bukó Magyarországon egyébként nagyon ritka, fészkelőállománya 2-10 pár, de ez is csak becslés. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Hosszú évtizedeken keresztül mint szórványos téli vendég volt ismert hazánkban. 2004-ben azonban a Dunakanyarban változás következett be a faj hazai státuszában, ugyanis egy pár sikeresen költött. Ettől az évtől kezdve rendszeresen nevelt utódokat néhány pár, és az idő múlásával lassú terjeszkedését figyelték meg a szakemberek. Ennek a folyamatnak köszönhetően kb. öt évvel ezelőtt a főváros térségében is megjelent költőfajként.

Nagy
Kép: MME

 

Elsősorban a Római-part mentén és az újpesti téli-kikötő térségében lehetett fiókákat vezető tojókat megfigyelni, de néhány éve a főváros déli – a XXII. kerület Duna-parti – részén is felbukkantak nagy bukó családok.

Ez a lassú, de határozott terjeszkedés ihlette az ötletet, hogy ezt az az odúban költő vízimadárfajt megsegítsék néhány nagyméretű költőláda kihelyezésével.

A FŐKERT a Magyar Madártani Egyesület együttműködésével és egy civil adományozásának köszönhetően 2023 végén beszerezte a költőládákhoz szükséges anyagokat, amelyekből sikerült összeállítani a költőhelyeket, összesen ötöt. A ládákat közösen helyezték ki három, helyi jelentőségű védett budapesti területre, kettő darab a Palotai-szigetre Újpestnél, egy darab az Óbudai-sziget ártéri erdejébe, további két darab pedig a Nagytétényi Duna-partra került.

Nagy
Kép: MME

 

(Kiemelt kép forrása: Wikipedia)