KÖZÉLET

Budapesten szavazna? Március 1-ig kell tartózkodási helyet létesítenie


A június 9-i választáson azok szavazhatnak, akik a választás kitűzését megelőző 30 napban tartózkodási helyet létesítettek. 

Külföldiek, fővárosban élő vidékiek, figyelem! Ha életvitelszerűen Budapesten laknak, és szeretnének Budapest sorsáról dönteni, még van idő tartózkodási helyet létesíteni: a szavazáson való részvételhez március 1-ig kell a lakcímkártyára vezetni a budapesti lakcímet. 

Június 9-én választ az ország (európai parlamenti képviselőket) és választ Budapest is (helyi önkormányzati, nemzetiségi képviselőket, polgármestereket, közgyűlési tagokat és főpolgármestert). 2024-ben ugyanis egyszerre tartják a két választást: a 2022-es Alkotmánymódosítás értelmében a jövőben közös eljárás keretében kell bonyolítani a két választást, az erről szóló döntést a jelentős költségmegtakarítással indokolták. 

A költségek még ha csökkennek is, a választói terhek azonban nem: egy fővárosi lakos várhatóan öt szavazólapot biztosan kap majd, ha mindkét választáson részt kíván venni, hiszen egyszerre kell döntenie

  • a kerületi önkormányzati képviselőjéről / nemzetiségi önkormányzati képviselőjéről 
  • a kerületi polgármesteréről, 
  • a főpolgármesteréről, 
  • a fővárosi közgyűlés képviselőinek listájáról 
  • valamint az európai parlamenti listán szereplő pártlistákról is.

Az önkormányzati választásokon a helyi képviseletről szavazunk, arról, hogy közvetlen lakókörnyezetünkben, életterünkben milyen folyamatokat támogatunk. A törvény kimondja, hogy a választópolgár alapvetően a lakcímkártyáján feltüntetett lakóhelyén, vagy bejelentett tartózkodási helyén választhat, ha ezt a tartózkodási helyet a választás kitűzését megelőző 30. napig létesítette. (A választást ugyan még nem tűzték ki, de mivel az alkotmánymódosítás értelmében az Európai Parlamenti választások napján kell tartani, így a dátuma egészen biztosan június 9, ez változni már nem fog.) 

Fontos határidő tehát azoknak a Fővárosban életvitelszerűen élőknek, akiknek az állandó lakcíme nem budapesti: ha március 1-ig létesítenek tartózkodási helyet fővárosi lakcímmel, akkor a fővárosi választói névjegyzékbe kerülnek be, és Budapesten tudnak szavazni. Ez a gyakorlatban egy egyszerűen kivitelezhető lakcímkártya-cserét jelent, amely bármely kormányhivatalban rövid várakozás után intézhető. (Online időpontot is lehet kérni, de a helyszínen sorszámot húzva is hamar sorra lehet kerülni.)

Ez vonatkozik a jelenleg Budapesten élő több mint 100 ezer külföldire is: a KSH legutóbbi adatai szerint közel 15 ezer kínai mellett a második legnépesebb csoport a 13 ezernél is több ukrán. A jelentős vietnámi kolónia mellett Budapesten él több mint ezer olasz, indiai, lengyel, brit, dél-koreai, török, iráni, amerikai, mongol és norvég is. 

Magyarország idén ünnepli az Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját: az első EP-választást 2004-ben tartották, azóta 2009-ben, 2014-ben és legutóbb 2019-ben dönthettek a magyarok arról, ki legyen az a 21 képviselő, aki Magyarországot képviseli az Európai Parlamentben. Magyarország teljes területe egy körzetnek számít, minden szavazáson résztvevő ugyanarra a listára szavaz majd. 

A választáson részt vehet egyrészt minden nagykorú magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, de azt kevesen tudják, hogy az Európai Unió bármely más tagállamának állampolgára is, már ha van magyarországi lakóhelye. Nem automatikusan, előzetesen kérnie kell a felvételét a központi névjegyzékbe, ezen a nyomtatványon. Ezzel a kérvénnyel az anyaországának eredeti választási névjegyzékéből törlésre kerül a neve. 

Fontos! A tartózkodási hely létesítése nem összekeverendő az átjelentkezéssel. Akinek nincs fővárosi lakcíme, de a szavazás idején a Fővárosban lesz, és ezért itt szeretne szavazni, és nem szeretne emiatt elutazni az állandó lakcíméhez tartozó szavazókörbe, akkor június 5-ig, a szavazást megelőző negyedik napig tud kérelmet benyújtani. Erre még van idő! 

Ha viszont valaki utazást tervez június 9-re, akkor külképviseleten csak az európai parlamenti választásokon tud részt venni. Az önkormányzati választás esetében ezt nem biztosítja a törvény. Aki bele kíván szólni a helyi politikába, annak itthon kell lennie a választás napján.