KÖZÉLET

Karácsony támogatja, hogy február 23-át a romák elleni sorozatgyilkosságok emléknapjává nyilvánítsák


A főpolgármester szerint ha egy politikai erő hideg számításból megbélyegzi a társadalom bármely szereplőjét, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. 

A Fővárosi Önkormányzat vezetése támogatja a civilek azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák február 23-át a romák elleni sorozatgyilkosságok emléknapjává. Erről Karácsony Gergely ír friss Facebook-posztjában.

 

Ha egy politikai erő hideg számításból megbélyegzi a társadalom bármely szereplőjét. Ha a létező problémák és feszültségek megoldása helyett azok gerjesztésére alapozza a politikáját, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. 15 éve lőtték agyon a felgyújtott házuk előtt az édesapát és az akkor 5 éves kisgyermekét, akiknek bűne az volt, hogy cigánynak születtek

– írja a főpolgármester, hozzátéve, hogy a gyilkosok hosszú hónapokig folytathatták az öldöklést,  összesen hat magyar embert végeztek ki. "Kötelességünk emléküket megőrizni, és mindent megtenni azért, hogy ehhez hasonló borzalmak soha többé ne történhessenek meg hazánkban. Soha többé! – zárja posztját a Karácsony Gergely.

Mint ismert 2008. júliusa és 2009. augusztusa között kilenc alkalommal támadtak romákra az ország különböző pontjain. A nagycsécsi, illetve a tatárszentgyörgyi támadásnak két-két, a tiszalöki és a kislétainak egy-egy halálos áldozata volt. A legbrutálisabb támadás Tatárszentgyörgyön történt – Karácsony Gergely mai posztjában erre az estere utalt – ahol felgyújtották egy roma család házát, majd a kimenekülő apára és két gyermekére rálőttek; Csorba Róbertet és kisfiát kivégezték, a másik gyermek el tudott menekülni a gyilkosok elől.

A tetteseket, Kiss Árpádot és testvérét, Kiss Istvánt, valamint Pető Zsoltot 2013. augusztus 6-án a Budapest Környéki Törvényszék első fokon tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre, míg az utolsó két emberölésnél Kisséknek sofőrként segítő, 2022-ben szabadult Csontos Istvánt tizenhárom év fegyházbüntetésre ítélte.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)