KÖZÉLET

Belső vizsgálatot rendelt el Karácsony Gergely


Vizsgálatot rendelt el Karácsony Gergely főpolgármester, hogy miért kaphatott fővárosi kitüntetést a bicskei gyermekotthon pedofil-ügyben elítélt igazgatója. Szerinte 2011-ben az otthon két dolgozója beszámolt a Városházán az ügyről.

Cikkünk frissült

Azonnali belső vizsgálatot rendelt el Karácsony Gergely annak kiderítésére, hogy a fideszes városvezetés idején ki, miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

A Facebookon a főpolgármester azt írta, hogy a 2015-ben adományozott Bárczy István díjat megválasztása után, 2019-ben a Fővárosi Közgyűlés javaslatára visszavonta.

Mint fogalmazott, az elmúlt napok sajtóhírei alapján megerősödött a gyanú, hogy a fideszes fővárosi vezetés annak ismeretében terjesztette fel kitüntetésre a 2018-ban elítélt pedofil bűnözőt, hogy már évekkel korábban információik lehettek a gyermekotthonban történt molesztálásokról és bántalmazásokról.

Karácsony szerint ki kell derülnie, megtettek-e mindent az előző városvezetés idején a gyermekek védelmében?

Ha mulasztás történt, ha emiatt a gyermekotthon lakóinak további abúzusokat kellett elszenvedniük, akkor a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el

– írta a főpolgármester.

Mint ismert: lemondott államfői posztjáról Novák Katalin azután, hogy kiderült, kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített abban, hogy eltussolják felettese, az igazgató pedofil ügyét.

A köztársasági elnökkel együtt lemondott országgyűlési képviselő mandátumáról és Fidesz-KDNP EP-lista vezető szerepéről Varga Judit, aki anno igazságügy-miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt.  

A Magyarországi Református Egyház vezetése meghallgatta Balog Zoltán püspököt, kérték tőle, hogy adjon magyarázatot a kegyelmi ügyben játszott szerepére. Balog elmondta, hogy az államfő tanácsadójaként támogatta, hogy az igazgató-helyettes kegyelmet kapjon. Az egyház vezetősége titkos szavazáson úgy döntött, Balognak nem kell távoznia.

FRISSÍTÉS:  Karácsony Gergely február 16-án új bejegyzést tett közzé. Azt állítja, hogy már 2011-ben, 5 évvel a feljelentések előtt tudta a fővárosi fideszes városvezetés, hogy mi folyik a bicskei gyermekotthonban, mégsem tettek semmit. 

Úgy fogalmaz: "Egyszerre megrázóak és felháborítóak az általam elrendelt vizsgálat nyomán eddig előkerült dokumentumok". Szerinte a főváros fideszes vezetői igenis megmenthették volna a gyerekeket. Legalábbis 5 teljes évvel megrövidíthették volna a gyerekek szenvedését.

Mert a 2016-os feljelentések előtt 5 évvel, 2011-ben a bicskei gyermekotthon két bátor dolgozója eljött a Városházára és részletesen beszámoltak arról, mit élnek át a gyerekek. 

- írta a főpolgármester.