KÖZÉLET

A budapesti tüntetésig vezető út: hét állítás az elmúlt két hétből


Nincs kegyelem, undor, hiba, lemondás - szavak az elmúlt hetek nyilatkozataiból. Mára civilek demonstrációt szerveznek Budapesten. Összegyűjtöttük az idevezető út kulcsmondatait.

Két hét telt el azóta, hogy kiderült Novák Katalin kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített abban, hogy eltussolják felettese, az igazgató pedofil ügyét. A köztársasági elnök végül lemondott  posztjáról. Vele együtt távozott a közéletből Varga Judit, aki korábban igazságügy-miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi kérvényt. Február 16-ra az online tartalomgyártók tüntetés szerveztek a Hősök terére. Hogyan jutottunk idáig? Összegyűjtöttük a demonstrációig vezető napok kulcsmondatait:

Február 2. Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársnak” 444.hu

Február 2. „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség”Sándor Palota a Telexnek.

Február 6. "Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is" - Novák Katalin köztársasági elnök.

Február 8. „A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”Orbán Viktor miniszterelnök.

Február 8. "A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt” - Sándor Palota a Telexnek

Február 10. „Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz.” Novák Katalin köztársasági elnök.

Február 13. „A legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni.”Civilek tüntetésre való felhívása

Közben pártpolitikusok, megmondóemberek, publicisták igyekeztek cikkeikkel, nyilatkozataikkal átkeretezni a történetet. Csak egyet emelnénk ki végezetül: Török Gábor politológus a 24.hu-nak a két hét történéseiről azt mondta, "ha végiggondoljuk az elmúlt tizennégy év botrányait, akkor a kegyelmi ügy benne van a top háromban".