KÖZÉLET

„Vannak helyzetek, amikor az ember nem kussolhat”


A szervezők szerint ötvenezren tüntettek az áldozatok védelme, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében pénteken, a Hősök terén. Az online tartalomszolgáltatók szervezte demonstrációt szombat reggelig több mint 700 ezren tekintették meg az influenszerek oldalain.

 

– Hagyják már el a biztonsági sávot! Hányszor jelezzek?

Ingerült a kisföldalatti vezetője. Nagy a tömeg, aki nem tudott felszállni szinte ráfekszik a szerelvényre. Egy apa visszahúzza a gyerekét, valamit magyaráz, hátrébb lép mindenki.

Csikorogva indul el a vonat. Mint a heringek, utazunk a Hősök tere felé, mobiljukat nyomkodó lányokkal, akik éppen kiléptek a tinédzserkorból, húszas fiúkkal, akik poénkodva lógnak a kapaszkodón. 

Várjunk meg mindenkit

Az Oktogonnál unom meg a szorongást. Inkább séta. A Bajza utcánál Navalnij nevének betűit mutatják a körbekordonzott orosz nagykövetség felé. Nemrég jött a hír, hogy meghalt Putyin börtönében. Némán állnak, senki sem kiabál. Az Andrássy úton végig tömeg. A Hősök tere a tüntetés előtt fél órával már nagyjából tele. Élelmes lufiárusok bandukolnak a várakozók között. Senki nem vesz tőlük. 

–  A kamarai tagsági díj eltörléséért gyűjtünk aláírásokat – bíztat egy nő. Pultja fölé egy nyugdíjas görnyed. Lassan írja az adatait. Elveszek egy szórólapot.

–  Nem párt, nyugodtan aláírhat – mosolyog az aktivista. Igazodik, hiszen pártmentes lesz a tüntetés. Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a pedofil-ügyben elítélt igazgató segítőjének. Lemondott, ahogy a kegyelmet ellenjegyző Varga Judit is. Online tartalomszolgáltatók hívták össze a tüntetést. Nem a pártok.

Böngészem a papírt: naná, hogy jobbikos a szórólap! Begyűröm a zsebembe. A téren dübörög a Carson Coma: Utcai harcos orcán fintor, Ki fogod sípolni hogy ....?

Orbán Viktor, dúdolom velük.

Odakint
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Néhányan felmásznak a szobrokra, ott szelfiznek. Hatkor a partizános Gulyás Márton lép a mikrofonhoz, azt mondja, nem tudja a holdról hogy néz ki a tömeg, de a Kós Károly sétánytól az Andrássyig tele vannak az utcák, a kisföldalattit lezárták, gyalogol a nép, várjunk meg mindenkit.

A színpad mögött Zacher Gábor toxikológus áll, füstölgő, ikonikus pipája és a vele fotózkodó celebvadászok miatt nem nehéz kiszúrni a tömegben.

–  Hogy miért vagyok itt? A fiatalok, a gyerekek miatt. Szorongó világban élünk, a politika, a megélhetés miatt szorongunk. Csak úgy tudunk ebből kitörni, ha szolidárisak vagyunk egymással. Ez a tüntetés nem a politikáról, hanem a szolidaritásról szól – mondja. Rutinos nyilatkozó. Kezét nyújtja, beleszív a pipájába.

Nem volt bátor

A valóvilágosból influenszerré, étteremtulajjá vált Osváth Zsolt az első a színpadon. Azt mondja, hogy ő most csak, mint a zacis, a kóteros áll a tömeg előtt. Mert így gúnyolták őt sokan. Magáról beszél, a másságáról, miért küldték gyerekként pszichiátriára, hogy milyen rossz állapotban vannak a gyermekintézmények.

Odakint
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

–  Vannak helyzetek, amikor az ember nem kussolhat – mondja. A tömeg miatt akadozik a net, de kapok egy értesítést: lemondott Balog Zoltán zsinati elnöki posztjáról. Novák Katalinnak korábban azt tanácsolta, hogy adjon kegyelmet a pedofilügyben elítélt igazgatónak falazó K. Endrének. Egy óriás kaszás bábu magasodik a fejek fölé: hashtag ne féljetek! – felirat áll rajta.

Idős férfi ül a színpad közelében az egyik aggregátoron. Megszólítom, mosolyog. 81 éves. Azt mondja, ő orvos volt, sebész, a felesége, a fiai is azok. Nyolc unokája van, ketten most érettségiztek és szeretnének külföldre menni.

–  A fiataloké a jövő, miattuk vagyok itt. Hogy ne alázzák meg őket. Az hogy néhányan lemondtak, nem elég magyarázza.

–  Most jöjjön az, aki háromszor is megtöltené ezt a teret – konferálja fel Azahriah-t Osváth.

Baukó Attilát csak a kivetítőn látjuk, nem tud itt lenni.

Odakint
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

– Teljesen új szint az, hogy pedofil arcoknak falaznak, de a legparább az az, hogy ez nem egy ismeretlen sztori – mondja. A gyerekpornó birtoklásán rajtakapott Kaletáról beszél, meg arról mennyire nem volt bátor tett államfőként lemondani. Hiszen voltak jó újságírók, akik megírták a sztorit, csak utána jött a távozás.

Valami történt

–  Magyarországot magára hagyták azok, akiket közös ügyeink intézésével bíztunk meg – mondja Szabó Márton.

Tapasztó Orsi, aki örökbefogadott gyereket nevel, nem követel, csak kér:

– Azt szeretném nagyon szépen kérni, hogy minden gyermek biztonságban élhessen!

Fancsikai Eszter pedig arról is beszél, hogy miben hasonlít Orbán Viktorra: ő is miszlikbe vágná, ha valaki hozzányúlna a gyerekéhez.

– Csak én ezért börtönbe kerülnék, mert ez önbíráskodás – mondja.

A Szépművészetinél a fűben egy fiatal anya áll, kendővel magára kötötte egyéves gyerekét.

Évek óta látjuk, hogy milyen ez a rendszer, mégsem történik semmi Ez a pedofil-ügy már a századik utolsó csepp a pohárban – mondja amikor arról faggatom, mi ütötte ki nála a biztosítékot.

– Mintha kómában lenne Magyarország – csatlakozik a barátnője. – A hatalmon lévők meg azt hiszik, bármit megtehetnek.

Odakint
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

– Odakinn most szörnyek járnak. Szörnyek, akik gyerekeket bántottak – a színpadon Pottyondy Edina lép a mikrofonhoz. Szerinte a magyar állam a szörnyek búvóhelye. Arról beszél, hogy az igazi gyerekvédelem az lenne, ha megerősítenék a gyermekvédelmi hatóságokat, az oktatást, a szociális rendszert.

Lassan vége a tüntetésnek. Gulyás Márton még bejelenti, hogy a színpadon sorakozó ládikákba pénzt gyűjtenének egy bántalmazott, hajléktalan fiatalnak, hogy végre lakása legyen. 25 millió kell hozzá, mondja, alig egy óra alatt össze is gyűlik a pénz.

Kiürül a tér. Százan tovább maradnak, a Fidesz Lendvay utcai székházánál megkezdődik a szokásos izmozás: Orbán takarodj, füstgyertya, pedo Fidesz. A rendőrök felvonulnak, kiszorítják az erősködőket és vége.

Már megy a kisföldalatti. Mint a heringek utazunk a Deák tér felé. Most nem nagy a zsivaj. Csak bizakodás van és kétely: valami történt, történik valami?

Kiemelt kép és galéria: Merész Márton/Énbudapestem