KULTÚRA

Megújul a Szabadság téri játszótér is


A tér délnyugati oldalán található játszóteret végre korszerűsítik, zöldítik, árnyékolják és be is kerítik.

Több korosztály számára is jól használható, izgalmas, dinamikus, befogadó játszótér (ujjá)építése kezdődött meg a Szabadság téren, megnövelt zöldfelülettel és sok árnyékkal. A játszóelemek egy részét felújítják, másik részük új elem lesz – az új utcabútorok, az új burkolatok színvilágát a meglévő eszközök színéhez igazítják.

Lényeges szempont a zöld- és árnyékolt felületek mennyiségi növelése és minőségi javítása, ugyanakkor az akadálymentesség és a klímatudatos csapadékvíz-gazdálkodás feltételeinek megteremtése is.

Így lesz biztonságosabb

A játszótér teljes bekerítése is fontos. Jelenleg négy irányból közelíthető meg, de a bejáratoknál nem találhatók kapuk, így azok nem is zárhatók. A játszóteret biztonságosabbá és zárhatóvá teszik, a négyből két megmaradó bejárathoz egy-egy kaput tesznek.

Régi és új a játszótéren

A belső ovális térben helyezik el a kisebbeknek szánt játszóeszközöket. A meglévő vonatot változatlan pozícióban hagyják, mellé alacsonyabb mászóka, rugósjátékok, illetve az új, kerekesszékkel is használható centrifuga kerül. Ebben a térrészben lesz a homokozó is, ami fölé árnyékoló napvitorlát is helyeznek el.

Szabadság
Kép: BLVF

 

Az ovális téren kívül, a jelenlegi legárnyékosabb részen alakítják ki a nagyobbak játszórészét: kombinált mászóka csúszdával, trambulin, fészekhinta, illetve hagyományos hinta kerül ide. Új játékelemként kocka alakú játszóvár csúszdával, fészekhinta, körhinta és egy napvitorlával árnyékolt homokozó jelenik meg. Közöttük ütéscsillapító gumiburkolatot találunk majd.

Zöldfelületek

A zöldfelületek mennyiségi növelése és minőségi javítása mellett az árnyékolt felületek növelésével és a helyszínhez adaptált növénykiültetés alkalmazásával történik a felújítás. A terepalakítás fő szempontja az akadálymentesség és a klímatudatos csapadékvíz-gazdálkodás elősegítése volt. A játszótér területén jelenleg tizennyolc koros fa található, amelyek mellé három új fát ültetnek. A déli, burkolt felületeket körülölelő térrészen gyepfelületet, a déli és középső térrészen két évelőágyat alakítanak ki egy-egy új lombhullató fával.

A munkálatok 2024. január 15-én kezdődtek és várhatóan április végéig tartanak.

(Kiemelt kép: BLVF)