KULTÚRA

Oscar-díj: A február a legjobb hónap a mozizásra


Ilyenkor lehet megnézni az Oscar-jelölt filmeket: műsoron a Szegény párák, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek és érkezik az Érdekvédelmi terület is. A budapesti mozikban ráadásul kedvezményes jegyet vásárolhatunk az Énbudapestem applikációval.

Az Amerikai Filmakadémia díjátadóját 2024. március 10-én, vasárnap este rendezik meg, magyar idő szerint hétfő hajnaltól követhetjük a Jimmy Kimmel vezette gálát, és idén is izgulhatunk magyar jelöltért. A teljes egészében Budapesten készült Szegény párák berendezőjét, Mihalek Zsuzsát jelölték Legjobb látványtervezés kategóriában. Addig még kerek egy hónap van hátra, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy a díjra jelölt filmeket be tudjuk pótolni. Egy részüket moziban tudjuk elcsípni, egy részük már felkerült a streaming-platformokra, némelyiket pedig csak a gála előtti hetekben fognak bemutatni – vagy éppen utána.

A legtöbb jelölést Christopher Nolan rendezése, az Oppenheimer kapta, összesen 13-at, minden fontos kategóriában. Az atombomba feltalálásáról szóló háromórás történelmi filmet már csak egy-egy mozis vetítésen lehet elkapni, de úgy tűnik, mindenki arra készül, hogy óriásit fog tarolni, ugyanis a streaming premiert az Oscar utánra halasztották. Március 21-től, azaz a gála után tíz nappal, jó eséllyel már sok-sok díjjal megszórva mutatja majd be a SkyShowtime. 

-

 

Új rekordot állított be a Szegény párák: Budapesten készült film soha ilyen szakmai sikert nem ért még el. A görög Yorgos Lanthimos (A kedvenc, A homár) lenyűgöző rendezése összesen 11 jelölést kapott, a stáblistáján 390 magyar név szerepel, köztük a fent említett magyar berendező, akinek minden alkalommal emeljük ki a nevét: Mihalek Zsuzsa, Legjobb látványtervezés kategóriában jelölve. A film magyarországi partnere a Kemény Ildikó vezette Pioneer Pictures volt.

Nagy meglepetésre két európainak számító film is bejutott a legjobbak közé: a vegyes, angol-francia nyelven beszélő Egy zuhanás anatómiája egy nő (Sandra Hüller) történetét meséli el, akinek a férjét holtan találják a házuk előtt, az elsőszámú gyanúsított a feleség lesz, aki természetesen ártatlan. Vagy mégsem? Justine Triet Arany Pálmás tárgyalótermi drámája megindítóan szembesít azzal, hogy milyen komplex dolog két ember kapcsolata, és milyen nehéz kívülről megítélni, hogy mi tart együtt két embert az életben, és milyen vakok tudnak lenni a gyerekek a szüleik házassági problémáira. 

Az Érdekvédelmi terület is Cannes-ban kezdte meg karrierjét: a videóklipes munkáiról ismert Jonathan Glazer filmjében is Sandra Hüller játssza a főszerepet, hogy kijelenthető legyen, ő az európai film új sztárja. Ezúttal egy náci tiszt feleségét alakítja, aki a lehető legnagyobb nyugalomban vezeti a családjuk életét – történetesen egy koncentrációs tábor tőszomszédságában. Eddig csak premier előtti vetítéseken lehetett elkapni, de február 15-től a budapesti mozik műsorán is látható lesz majd.

-

Az Előző életeket sem érdemes kihagyni: az amerikai-koreai film író-rendezője az első filmes Celine Song, aki régi mozis veteránként töri apró darabokra a szívünket. Két gyerekkori barát újratalálkozását meséli el, hogy szembesítse őket azzal: minden döntésünkkel választunk egy utat, amivel nyerünk, de ugyanakkor el is veszítünk valamit. Az Előző életeket a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában jelölték.

Egészen február 29-ig kell várnunk, hogy a Kerülőutakat jegyző Alexander Payne új filmjét végre megnézhessük: rejtélyes módon márciusban, húsvéthoz közeledve kell néznünk egy Téli szünet című filmet, ami arról, hogy egy bentlakásos iskolából nem mindenki megy haza a téli szünetre. Paul Giamatti tuti befutónak tűnik a legjobb férfi színész szerepére, úgyhogy már csak emiatt is érdemes megnézni az idei év nagy dobásának tűnő filmet.

Az otthonunk kényelméből nézhetjük meg a streaming platformra felkerült filmeket: Martin Scorsese majdnem négyórás rendezésére rá kell szánnunk az időt és az energiát: az oszázs indiánok emlékezetéről és olajvagyonuk sorsáról szóló Megfojtott virágokban Leonardo DiCaprio mellett a feketeláb színésznő, Lily Gladstone alakított igazán nagyot, a film végül tíz kategóriában kapott jelölést.

A 2023-as év legnézettebb filmje volt a Barbie, az év végi összesítés szerint közel 700 ezren váltottak rá jegyet országszerte. Ha még maradt olyan ember, aki nem látta Greta Gerwig rendezését, de szeretné, annak csak az HBO Maxra kell felmennie és már indíthatja is a filmet. nyolc kategóriában kapott jelölést, csak épp a Barbie-t alakító Margot Robbie és a filmet író-rendező Greta Gerwig maradt ki. Mi történik ha egy nő rendez Barbie-ról filmet? Díjra jelölik Kent.

-

 

A Netflix két saját gyártású filmjével száll be az idei Oscar-buliba: Bradley Cooper író-rendező-főszereplőként legutóbb a Csillag születikkel aratott nagyot az Oscar-jelölő mezőnyben, idei dobása a mozis kört kihagyva egyből a Netflixen debütált. Ha szeretnénk beszállni abba a vitába, hogy megérdemelte-e a Bernstein mind a hét jelölését, akkor még van időnk bepótolni a filmet.

Magyar vonatkozása az Annette Bening és Jodie Foster legjobb színésznő jelöléséhez tartozó filmnek is van: a különös címét a főszereplő az úszóbajnok Diana Nyad vezetéknevéről kölcsönző Nyad sportfilmet az a hongkongi-magyar származású, amerikai Elizabeth Chiang Vásárhelyi rendezte, aki korábban már nyert Oscar-díjat Free Solo című szintén sport témájú dokumentumfilmjével. 

Az ÉnBudapestem applikációval 20 százalék kedvezménnyel vásárolható mozijegy a Corvin, a Kino, a Művész, a Puskin, a Tabán és a Toldi moziba.