KÖZÉLET

Elkészült az Észak-pesti árvízvédelmi szakasz egy része, bicikliút lesz a tetején


A fejlesztés harmincötezer ember árvízvédelmi biztonságát szolgálja, az elöntéssel veszélyeztetett területen lévő vagyon védelmével együtt, emellett a fejlesztés megoldja a fővárosi közművek váci úti telephelyének és az észak-pesti szennyvíztisztító telepnek az árvízi biztonságát is - erről Tüttő Kata főpolgármester-helyettes beszélt az árvízvédelmi szakasz zárórendezvényén.

A beruházás célja egy árvízvédelmi szakasz kivitelezése és három szakasz vízjogi létesítési engedélyezési és rendszer terveinek elkészítése volt, mondta Tüttő Kata helyszíni sajtótájékoztatóján.

„Az árvízvédekezés ma úgy néz ki Magyarországon, hogy az ország majdnem egészében az állam a felelős, Budapest területén pedig a fővárosi önkormányzat.

A 2013-as árvíz azonban rávilágított az árvízvédelem gyenge pontjaira”

– fogalmazott. Ezért a városvezetés többek közt felmérte, hogy árvízvédelmi szempontból mely pontjai a legkritikusabbak a városnak.

„Két ilyen kritikus szakasz van, az egyik a csillaghegyi öblözet - ahol egyébként a múlt héten készült el a védelem egy része – és az, ahol most állunk, az úgynevezett észak-pesti területet” – folytatta a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

VEKOP
Kép: Szlazsánszky Filip/Énbudapestem

Most mintegy másfél kilométernyi szakasz valósult meg a több mint négy kilométernyi tervből, EU-s forrásból.

„Ha az elmúlt egy hónapot számolom, nagyjából harmincmilliárdig tudok elszámolni, hiszen az Európai Unió kohéziós alapjából – ami az előző időszak támogatásához tartozik - húszmilliárd forintot nyert el Budapest az ivóvízének védelmére, melyből többek között vízhálózatok, kutak újultak meg, megvalósult a csillaghegyi öblözet védelmének két szakasza, illetve egy további szakasznak a tervei, valamint az észak-pesti szakaszon megvalósult egy szakasz és megtervezésre került további kettő.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy az észak-pesti szakaszon egy olyan védmű épült, ami alkalmas lehet arra, hogy az EuroVelo kerékpárúthoz tudjon csatlakozni. Beszéde végén Tüttő köszönetet mondott a tervezőknek, a kivitelezőknek, a Főpolgármesteri Hivatalnak és végezetül a kormánynak is, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a projekt.