STÍLUS

Az első lottónyertes: akik velünk jót tettek, azokról nem fogunk elfeledkezni


Az első magyarországi nyertes lottószelvényt egy özvegyasszony töltötte ki 1957-ben, a budapesti Lágymányosi utcában. Ő – a sajátja mellett – a gyermekei korát ikszelte be a szelvényeken. Akkoriban 855 ezret, ma csaknem ötmilliárdot ér a telitalálatos ötös lottó.

Idén jelentősen növekedhetnek a lottónyeremények, januártól ugyanis személyi jövedelemadó mentesek  lettek. A szombati sorsolás után már csaknem ötmilliárd forintot (4,9 milliárd) vihet haza, aki eltalálja mind az öt számot.

Az első hazai öttalálatost történetesen egy budapesti ütötte meg 1957 áprilisában. A 66 éves özvegy Ring Sándorné tippje több mint 2,2 millió szelvényt utasított maga mögé, 855 ezer forintot nyert öt számával. Az asszony, aki egy állampénztári főtiszt özvegye volt, nyugdíjból és gyermekei támogatásából élt, négy gyermekének életkorát ikszelte be a lottószelvényen. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci pedig 37 éves volt akkor. Az ötödik számnak a saját életkorát adta meg.

width=5706
Lottó tárgynyeremény sorsolás 1957. Kép: Bauer Sándor/Fortepan

 

A család a sorsoláskor pontosan tudta, hogy nyert, ám a szelvényt nem találták. Két napig keresték, mire özvegy Ringné kötényének a zsebében megtalálták.

Nem éltek jómódban: 1945-ben az ostrom alatt bombatalálat érte lakásukat, mindenük odaveszett. A háború után társbérletben éltek a Lágymányosi utcában. Özvegy Ringné azt mondta az újságírónak, egyelőre a takarékban hagyja a pénzt.

Akik velünk jót tettek, akik leányom betegsége idején velünk együtt éreztek, azokról nem fogunk megfeledkezni

– mondta.

Özvegy Ringné a Lottóigazgatóságra Marica lányával érkezett, és a fotósok rögtön le is fényképezték őket. Az újságokban megjelent kép meghozta a lánykérők áradatát. A cikk megjelenése napján, kora reggel, Marica már megkapta az első házassági ajánlatát, amit sorban követett a többi.

A lánykérők rendre hozzátették: őket nem a hozomány csábítja, hanem a lány újságokban közölt fényképe ragadta meg őket.

Nem telt bele egy hét, százával kapták a leveleket, táviratokat Ringék. Többnyire vidékről érkeztek pénzt kérő írások: volt, aki kölcsönt kért, más ajándékot remélt. Egy volt győri fuvaros arról írt, hogy elpusztult a lova, venne egy újat, erre kellene neki a támogatás. Az emberek megírták élettörténetüket, tragédiájukat, hivatkoztak a család rossz helyzetére. Több borítékról hiányzott a címzés, csak az özvegy nevét írták rá, mégis megérkezett a küldemény.

Esti
Kép: Esti Hírlap/Arcanum

 

Özvegy Ring Sándorné fia, Ring Mihály évtizedekkel később azt mesélte a Képes7 című újságnak, hogy a kéregetők között voltak csillagászok, jósok és más csodabogarak is. Mindenki támogatást kért az ötleteihez.

Nem mindenki kért szépen, voltak, akik megfenyegették a családot. Éppen ezért két-három napig rendőr állt a házuk előtt.

– A pénzt nem tartottuk otthon, de ezt rajtunk kívül senki sem tudta. 1957 áprilisában még voltak elszórt lövöldözések a városban, és nem jelentett nagy biztonságot, hogy kiderült, mekkora pénz került a családba – mesélte Ring Mihály a lapnak.

Hogy mi lett a pénzzel?

Az özvegy jelentős összeget adott a négy gyereknek, 90 ezerért vett egy telket, két házzal Érdligeten. Ezt később eladta, beszállt egy kerámiaüzletbe, ami tönkrement. Segítette a távolabbi rokonokat és szegénységben élő barátait is. Vett néhány értékes szőnyeget, képet. Kilencvenéves korában halt meg.

(Kiemelt kép: 1959-es lottó sorsolás. FSZEK/Budapest Gyűjtemény/Sándor György/Fortepan)