FRISS

Leesett az első hó Budapesten, közel 50 sószóró az utakon


Az ősz utolsó napján hatalmas hótakaróra ébredtek a fővárosiak, az FKF munkatársai már éjjel preventív szórást végeztek a magasabban fekvő utakon és a hidakon, hogy a most érkezett hó már az alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását.

A BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FKF Köztisztasági Divíziójának Facebook-oldalán közölték, hogy Budapest útjait jelenleg negyvenhét sószóró és hókotró célgép takarítja szigorú prioritási sorrendben:

  • először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai,
  • majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak,
  • ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek,
  • a mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A közjárdák és a kerékpárutak síkosságmentesítését további hat munkagéppel folyamatosan végzik az FKF munkatársai.

Karácsony Gergely már egy nappal korábban felhívta közösségi oldalán az autósok figyelmét, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, és lehetőleg téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel közlekedjenek. Továbbá kéri, hogy vezetés közben ne előzzék meg a síkosság-mentesítésben, hóeltakarításban résztvevő járműveket, hiszen a munkagépek mögött értelemszerűen tisztább az útburkolat.

A Budapesti Közművek Köztisztasági Divíziója a főváros több mint ötezer kilométer hosszúságú szilárd burkolatú útjait, közjárdáit, közlépcsőit, kerékpárútjait kezeli, közel 30 millió négyzetméternyi felületen feladatuk a síkosság-mentesítés, és a hó eltakarítása.

Városszerte havazott. Nézd meg a videónkat. Ha nem jön be elsőre, frissítsd az oldalt:

@enbudapestem Megérkezett a fővárosba is az első komolyabb hóesés ❄️☃️ #winter #winterbudapest #snow #havazik #karácsony #budapest #énbudapestem #fy #fyp #magyartiktok #tiktok #tiktokgood #musically #love #follow #followforfollowback #like #music #tiktokmemes #cute #likeforlikes Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin