KÖZÉLET

Karácsony: Budapest a nemzet fővárosa


Budapest az ország gazdaságának motorja, kulturális és szellemi életének szíve. Ha valaki ezt a szívet akarja megbénítani, számolnia kell azzal, hogy az egész ország kap infarktust. Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt a Budapest 150. születésnapja alkalmából, a Vígszínházban rendezett gálakoncerten. Novák Katalin köztársasági elnök pedig úgy fogalmazott, 150 éve nemcsak egy új város jött létre, hanem a magyar nemzet szíve kezdett el a Duna két partján dobogni.

–  Molnár Ferenc, a nagy pesti író még úgy tartotta leghasznosabbnak, ha nem a város barátai mellé áll, hanem szembefordul Budapest ellenségeivel, és nekik szánja születésnapi üdvözletét. Szemben állni itt és most nekem szerencsére Budapest barátaival van alkalmam – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Vígszínházban péntek este, a Budapest 150. születésnapját ünneplő gálakoncerten.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A színház színészei a századelő hangulatát régi budapesti slágerekkel idézték fel és részleteket adtak elő a Csókos asszony, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Fekete Péter, A Pál utcai fiúk darabokból. Elhangzottak Kálmán Imre, Zerkovitz Béla, Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Presser Gábor és Cseh Tamás dalai. Az előadás koreográfusa Bálint Barna, a karmester-zenei vezető Mester Dávid, a szerkesztő-rendező pedig Fesztbaum Béla volt.

A rendezvényen Orbán Viktor kormányfő nem vett részt, a kormányt Gulyás Gergely miniszter képviselte. Az ünnepségen ott volt több határon túli magyarlakta város polgármestere, eljöttek a diplomáciai testületek képviselői, több hazai párt vezető politikusa és megjelentek a díszpolgári címmel kitüntetett művészek is.  A közönség kapott egy példányt a Budapest Nagyregény című könyvből és megkóstolhatta Budapest tortáját és borát.

Karácsony Gergely Molnár Ferenc szavaira utalva úgy fogalmazott:

én is kezet csókolni jöttem Budapestnek. A város szerelmeseként, hódolójaként és alázatos szolgájaként.

A főpolgármester arról beszélt, hogy a város nem hatalmi szándékból, hanem annak ellenére jött létre.

Budapestet feltámadó városként jellemezte, 16-szor próbálták elfoglalni, de Budapest túlélte. Ferenc pápa mondatát idézte: „A város egysége nem egyformaságot jelent, hanem egyediséget”.

Szerinte „ez a budapestiség lényege, ez Budapest DNS-e: a sokszínűség egysége.” Arról beszélt, hogy a fővárost a polgárosodó magyar nemesség, a magyarosodó német, zsidó, görög, szerb, cseh polgárság és magyar falvakból a város szabadágát kereső tömegek tették szinte felfoghatatlan gyorsasággal megapolisszá.

Karácsony Gergely szerint voltak és vannak, akik szembe fordították, fordítják az országot a fővárosával.

–  Arra kérjük őket, hogy ezt ne tegyék – tette hozzá. Mint fogalmazott: „Budapest a nemzet fővárosa, az ország gazdaságának motorja, kulturális és szellemi életének szíve”.

Márpedig ha a motor leáll, akkor a haladás is leáll, ha pedig valaki az ország szívét akarja megbénítani, annak számolnia kell azzal, hogy ettől az egész ország kap infarktust. Ez pedig súlyos károsodáshoz vezet abban az agyban, amelyik ezt jó ötletnek találta

– fogalmazott a főpolgármester.

Novák Katalin államfő arról beszélt, hogy a történelmi városrészek egyesítéséből 150 éve nemcsak egy új város jött létre, hanem – mint fogalmazott - a magyar nemzet szíve kezdett el a Duna két partján dobogni. Emlékeztetett arra, hogy a reformkor nagyjai, akik nemzeti szuverenitásunkért, a polgári Magyarországért küzdöttek, vigyázó szemeik Párizsra és Londonra vetették és a két várost tanulmányozva alkottak egy közép-európai, de sajátosan magyar metropoliszt.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Szerinte Budapest többször is bebizonyította életképességét, képes folyamatosan megújulni, feltámadni. Kitért a kormányzati fejlesztésekre: hogy az elmúlt évtizedben megújulhatott többek között a Mátyás-templom és a Városliget, létrejött a Magyar Zene Háza, a Millennium Háza és a Néprajzi Múzeum ikonikus épülete. Úgy fogalmazott: ismét egykori fényében ragyog az Országház épülete, az Operaház, a Pesti és Budai Vigadó, a Várkert Bazár, megszépült a Szépművészeti Múzeum, a Kossuth tér, ahol helyet kaphatott a Nemzeti Összetartozás Emlékműve.

Mint mondta, Budapest a béke és a biztonság otthona és szigete, s ez különösen nagy kincs egy olyan világban, amely forrong, s ahol emberek milliói lépnek félve az utcára.