KÖZÉLET

Vajon sikerül-e felszámolni a budai tahóparkolás egyik központját?


A második kerület meghallotta a lakók szavát, és úgy döntött, felszámolja a tahóparkolás egyik Mekkájának számító forgalmi viszonyokat a Fény utcában és a Lövőház utca két bevásárlóközpont közötti szakaszán.

Az önkormányzat szeptember végén jelentette be, hogy megkezdik a Fény utca és a Lövőház utca két Mammut közötti szakaszának felújítását.

Őrsi Gergely polgármester azzal kezdte a szeptember közepére meghirdetett közösségi egyeztetést, hogy tisztában van azzal, hogy a legjobb szándék ellenére se fognak olyan megoldást találni, ami mindenkinek tetszik. Mint a polgármester elmondta, a cél az, hogy minél több autó a felszín alatti mélygarázsokban találjon helyet magának.

A Fény utcában ugyanis, magyarázta Őrsi,

annyi a szabálytalanul parkoló – legtöbbször vészvillogóval ácsorgó – autó, hogy 24 órás rendészeti munkával sem tudtak segíteni rajta.

A Fény utca a kialakítására három tervet dolgoztak ki. A változtatások viszont minden esetben csak az utca piac felé eső oldalát érintik, az utca másik oldalán maradna a parkolósáv.

Az első változat szerint a forgalmi sáv mellett egy zöldsávot alakítottak volna ki, ahol 17 fa kapott volna helyet. A második változat már egy kicsit szerényebb zöldsávval számolt. Eszerint a zöldsávban létrehoztak volna 5 parkolóhelyet is, emiatt viszont már csak 14 fának maradt volna hely. A lakók és az önkormányzat a harmadik változat mellett döntöttek, miszerint az utca a forgalmi irány szerinti bal oldalán 16 parkolóhelyet alakítanak ki, ahol 9 fának is találnak helyet.

A 16 parkolóhelyből ötöt napközben az áruszállítóknak terveznek fenntartani, a parkolókat hétköznap rövid időre, és csak áruszállításra lehet használni, az esti órákban és hétvégén viszont kizárólagos lakossági parkolóhelyek lesznek.

Fény
Kép: Második kerület

 

Az Énbudapestem megkereste az önkormányzatot, végül miért a harmadik változat mellett döntöttek. Az önkormányzat rövid válasza: mert ez igazodott a legmegfelelőbben a felmerült igényekhez.

A lakók, mint magyarázták, a forgalmi helyzet rendezését tartják a területen a legfontosabbnak, emellett fontos szempont még a gyalogos forgalom biztonságosabbá tétele, a lehető legnagyobb zöldfelület kialakítása, valamint a kerékpáros megközelítés kialakítása a Retek utca felé.

A harmadik verzió győzelméhez valószínűleg hozzájárult az is, hogy Őrsi bejelentette, ha a végén olyan terv nyerne, amiben több a fa és kevesebb a parkolóhely van, és mégse válna be, vagy a lakosság meggondolná magát,

az átalakításhoz, és a fakivágásokhoz nem fog hozzájárulni.

A Fény utcában kialakított minimális zöldsávtól, illetve az oda költöztetett fáktól és bokroktól egyébként azt várják, hogy segít majd elvezetni a villámárvizek után vízmennyiséget. A piac mellett a járdát is kiszélesítik, amit szeretnének meghagyni a gyalogosoknak, a polgármester szerint nem kell attól tartani, hogy a vendéglátóhelyek kitelepülnek.

A Lövőház utcával kapcsolatban is bemutattak egy látványtervet, ami szerint a Mammut I. melletti parkolókat felszámolják. A Lövőház utca

egyik legnagyobb újítása lenne továbbá, hogy zebrát alakítanak ki a két bevásárlóközpont között.

A felújítás másik célja még, hogy mind stílusban, mind színben, mind anyaghasználatban követné a Széna téri és a Margit körúti felújítások jellegzetességeit, tehát egységesebb lesz az utcakép.

A szakaszok a tervek szerint új kamerarendszert is kapnak, amik elvileg nemcsak a közbiztonságot lesznek hivatottak szolgálni, hanem összeköttetésben lesznek a parkolási applikációkkal, hogy az autósok előre láthassák, van-e szabad hely az utcákban. 

Az önkormányzat a bejelentésében felhívta a figyelmet arra is, hogy a látványtervek nem számítanak végleges kivitelezési terveknek, csak a koncepció ábrázolását szolgálják. Mivel a Duna Aréna óta az ember meglehetősen szkeptikus a látványtervekkel kapcsolatban – bár az kormányzati projekt volt –, azért megkérdeztük a második kerületi önkormányzatot, milyen eltérésekre lehet számítani. Az önkormányzat egy szintén rövid válaszban csak azt mondta, legfeljebb finomhangolásokról lehet szó.

A tervek szerint a kivitelezés november elejéig tartott volna, azonban az önkormányzat tájékoztatása szerint várhatóan a munkálatok csak december közepére készülnek el. 

Lövőház
Kép: Második kerület

 

Az Énbudapestem érdeklődött arról is, a felújítások valamilyen formában nem érintik-e Fény utcai piacot is. A HVG 2020-ban még arról írt, története legrosszabb korszakát éli a csarnok, az őstermelők, a kereskedők és a vevők is elpártoltak, mert magas a bérleti díj, mert nehézkes a parkolás, mert a bevásárlóközpontok elszívják az embereket, és mert hideg és huzatos.

Mint írták, csak 2015 óta a harmadával esett vissza a forgalma, és havonta többmilliós veszteséget okoz az önkormányzatnak. A kalkulációk szerint 2020-ban a 13 üres helyiség 44 milliós mínuszt jelentett. Őrsi akkor azt mondta, hogy megpróbálják feléleszteni a piacot.

Ehhez képest meglepetés volt, hogy a Magyar Hang 2023 nyarán már azt pedzegette, lehet, hogy

újabb fénykor kezdődhet a piac életében,

sikerült például nyereségessé tenni, és még és egy felújítás sem elképzelhetetlen. A felújítás első lépésben egy külső-belső festést, és a hirdetőtáblák egységesebbé tételét jelentené.

Kíváncsiak voltunk, ezzel kapcsolatban tud-e új információval szolgálni az önkormányzat, azonban választ ezekre a kérdésekre egyelőre nem kaptunk.

(Kiemelt kép: Második kerület)