KÖZÉLET

A MÖSZ arra kéri Novák Katalint, továbbra se írja alá a beruházási törvényt


Sérti az önkormányzatok autonómiáját és lehetőséget ad a korrupcióra az Országgyűlés többsége által újra elfogadott beruházások rendjéről szóló törvény - véli a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Múlt hét szerdán 133 igen, 38 nem és 13 tartózkodás mellett az Országgyűlés minimális módosításokkal megszavazta a korábban Novák Katalin köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságra küldött, és ott megsemmisített állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot, írta meg a Telex.

Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), amelyen részt vett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társelnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja.

Gémesi György elmondta, az önkormányzati szövetség az elnökségi ülése után levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy továbbra se írja alá a beruházási törvényt.

Mint ismert, a jogszabály szerint a Budapesten állami támogatással zajló építési beruházások nem a főváros vagy a mindenkori főpolgármester kizárólagos hatáskörébe tartoznának, hanem automatikus állami beruházássá válnának. Mindez akkor lépne életbe, ha az előkészítés vagy a megvalósítás során megáll az ötvenszázalékos beruházási arány a központi költségvetési vagy uniós forrásból.

A MÖSZ szerint a törvény továbbra is lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy „az önkormányzatok Alaptörvény által is védett igazgatási autonómiáját egyedi döntésével elvonja, ami az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint nem megengedhető alkotmányosan.

Meggyőződésük szerint – folytatta Gémesi – mindemellett a törvénynek az uniós joggal való összeegyeztethetősége is kérdéses, mivel nem biztosítja az EU-s források átlátható és hatékony felhasználását.