FRISS

Életmentő műtétet hajtottak végre fafodrászok ma hajnalban a Múzeum körúton


A Múzeum körúton álló több mint 100 éves platán kiterjedt lombkoronáját a FŐKERT munkatársai vették kezelésbe: túl nagyra nőtt.

Bardóczi Sándor már október közepén beszámolt Facebook-oldalán a Múzeum körút egyik platánfáján tervezett „élethosszabbító műtétről”, az ugyanis veszélyessé vált.

A FŐKERT munkatársai műszeres húzóvizsgálatot végeztek a fán még nyáron – ebből a tesztből kiderül, hogy egy nagyobb szél ki tudja-e dönteni a platánt. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a 100 százalékos biztonság minimumértéke nem garantálható. Bardóczi posztjából kiderült, hogy ezt az értéket szeretnék feltornászni 200 százalék fölé, mert amennyiben kidől a fa, akkor az veszélyeztet villamost, annak légvezetékeit, buszt, személygépkocsit, kerékpárost és gyalogost is.

FŐKERT
Kép: FŐKERT

 

Éppen ezért ma hajnalban „statikai helyreállító metszéssel” csökkentették a famatuzsálem gyökérzetére – ami amúgyis a rendelkezésére álló hely szűkösségével küzdött – ható terhelést, és a hevesebb széllökések sem fognak tudni annyira belekapni az így már kisebb „vitorlába”, vagyis stabilabb és biztonságosabb lett a fa.

A FŐKERT munkatársai tegnap a gyökérzet kezelésén dolgoztak – eltávolították az elhalt gyökereket, és amennyire lehetett, megnagyobbították a fahelyet.

FŐKERT
Kép: FŐKERT

 

A munkára a legkevésbé forgalmas időszakot választották, ezért a szakemberek már korahajnalban, 3-kor megkezdték a beavatkozást félpályás útlezárás mellett, és reggel 7-kor letakarítva adták vissza az útpályát a kerékpáros- és autóforgalomnak.

Mindezzel további 10 életévet is biztosítottak az faóriásnak.