FRISS

Újabb palesztinpárti tüntetést tiltott be a rendőrség Budapesten


A rendőrség indoklása szerint félő, hogy a fővárosba tervezett gyűlés erőszakba torkollna.

A Hamász terrorszervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktus kapcsán jelentett be gyűlést egy magánszemély november 22-ére, Budapest II. kerületébe. a rendőrség azonban megtiltotta a tüntetés megtartását -  derül ki a Police.hu írásából. 

A rendőrség indoklása szerint félő, hogy a gyűlés erőszakba torkollna. A közelmúltban ez történt számos hasonló célból megrendezett tüntetés során több európai városban. "Alappal lehet attól tartani, hogy ez Magyarországon is veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot és a jelenlévők testi épségét" - fogalmaz a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK felhívja a figyelmet arra, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

Nem ez az első eset, hogy palesztinpárti tüntetést tilt be a rendőrség. Október 13-ra és 14-re szintén a II. kerületbe hirdetett tüntetéseket sem lehetett megtartani, mivel azok - a BRFK indoklása szerint - a Hamász felhívásához kapcsolódtak volna, amely a „harag kimutatására” szólította fel híveit az egész világon.

Akkor a tüntetések tervei kapcsán megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a Kossuth rádióban közölte:

Magyarországon nem lehet tartani olyan szimpátiatüntetéseket, mint amilyenek a nyugat-európai országokban zajlanak, mert az önmagában terrorveszélyhez vezetne.