FRISS

Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb mentőállomását adták át Budán


A 20 éve létesült állomás területe a Koltai Jenő Sportközpont futópályái alá rejtett garázsnak köszönhetően majdnem duplájára nőtt.

A Testnevelési Egyetem bővítését eleve úgy tervezték, hogy a mentőállomás is „egy füst alatt” megújulhasson, két és fél milliárdot költöttek az Alkotás utcai beruházás során. Az épület 12 mentőautót képes fogadni, 8 mentőegység teljesít egyszerre aktív szolgálatot, amire szükség is van:

1800 négyzetméterével a főváros egyik legnagyobb létesítménye jött létre, ami elhelyezkedésének köszönhetően hatalmas területet képes Budán (az Erzsébet híd közelsége miatt Pesten is) kiszolgálni.

A garázs alapterülete megmaradt, illetve mentőautó-mosóval egészült ki, a garázsbehajtót pedig átépítették. A gépészet, a raktár és az öltözők a középső zónában kaptak helyett. A korábbi női és férfi öltözőket kibővítették, 140 db új, fekete-fehér öltöző biztosítja a három műszakban dolgozó, több mint 45 mentős kényelmes átöltözését.

Az irodák, közösségi terek és pihenők létesítésének alapfeltétele a természetes fény, ezért a tervezők ezeket az utcára néző zónában helyezték el. A homlokzaton az ablakkiosztást egy strukturált vakolatsáv fogja össze, valamint a létesítmény ezen részének különleges megjelenést kölcsönöz a Testnevelési Egyetem köré épített, úgynevezett kolonnád is – írja a Magyarépítők.hu. Ahogy az egyetem multicsarnoka, úgy a mentőállomás épülete is a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezésében készült, a terveket a TSPC készítette – emelte ki a lap.

Az elmúlt 20 évben több mint félmillió emberen segítettek a mentőállomás munkatársai, ahol jelenleg 105 fő dolgozik.

(Kiemelt kép: Hegyvidek.hu)