KULTÚRA

Újpalotára érkezett a sajtófotó vándorkiállítás


Vidéki helyszínek után Újpalotára érkezett a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás képeiből összeállított tárlat. A Fő téren kiállított közel száz fotó három fő témát érint: az ukrajnai háború borzalmait, a jelenkori magyar valóságot, illetve a közelmúlt pillanat- és portréképeit. A képek között ott vannak Merész Mártonnak, az Énbudapestem képszerkesztőjének díjazott fotói is.

Kecskemét, Sándorfalva, Debrecen, Pécs és Békéscsaba után Újpalotán, a Fő téren mutatják be az elmúlt évek legjobb sajtófotóit. A 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás közel száz fotója három fő témát érint: az ukrajnai háború borzalmait, a jelenkori magyar valóságot, illetve a közelmúlt pillanat- és portréképeit. Bánkúti András, a kiállítás kurátora szerint ezek a fotók pontos képet adnak a 2022-es esztendőről. A kiállítás november 20-ig lesz látható az újpalotai Fő téren.

Idén tavasszal a Magyar Sajtófotó Kiállítás már 41. alkalommal nyitotta meg kapuit. Pályázni 2022. január 1. és 2022. december 31. között készült képekkel lehetett a Hír-, eseményfotó és a Képriport kategóriában. A pályázatra beküldött képekből aztán vándorkiállítás nyílt és Az év fotói címmel album készült.

Sajtófotó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ által felajánlott nagydíját Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte Szilánkok című, Ukrajnában készült képriportjával; az André Kertész-nagydíjjal pedig Szajki Bálintot, a 24.hu fotóriporterét ismerték el Egészségben és betegségben című képriportjával. 

Merész Mártont, az Énbudapestem képszerkesztőjét három kategóriában is díjazták. Az április 3-i országgyűlési választások estéjén, az ellenzéki eredményváró helyszínén készült fotójával a hír- és eseményfotó kategória harmadik helyezett, valamint az Escher Károly-díját kapta meg.

Sajtófotó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Művészet kategóriában második helyezést ért el austerlitzi sorozatával. A Három császár csatájaként elhíresült ütközet újrajátszásán készült sorozat képein közel kétezer hagyományőrző bújt korhű egyenruhába és ragadott fegyvert, hogy felelevenítse Napóleon legnagyobb diadalát annak 217. évfordulóján.

(Kiemelt képen: Zsolnai Péter különdíjas képe Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)