KULTÚRA

Megnyílt a sajtófotó kiállítás: képek szomorú politikusokról és vidám hajléktalanokról


Idén is kíváncsiak voltunk, hogy miről maradtunk le tavaly, mit láttak a magyar sajtófotósok, amihez nekünk nem volt szemünk vagy hozzáférésünk.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás alkalmas arra, hogy megtudjuk, mi történt a környezetünkben az elmúlt időszakban (kb. egy évben). A számtalan instán belájkolt kép mellett bárki megnézheti, hogy hogy néz ki a világ a profik szemén és lencséjén keresztül, akik a legtöbbször közelebb jutnak a minket érdeklő témákhoz, mint mi a telefonunkkal.

A kiállítást megelőzően már februárban nyilvánosságra hozták a sajtófotó pályázat díjazottainak névsorát, kivéve a két nagydíjast, az ő nevüket a szerdai megnyitón hirdették ki.

Merész Mártont, az Énbudapestem képszerkesztőjét három kategóriában is díjazták.

Az április 3-i országgyűlési választások estéjén, az ellenzéki eredményváró helyszínén készült fotójával a hír- és eseményfotó kategória harmadik helyezett, valamint az Escher Károly-díját kapta meg. Művészet kategóriában második helyezést ért el austerlitzi sorozatával. A Három császár csatájaként elhíresült ütközet újrajátszásán készült sorozat képein közel 2000 hagyományőrző bújt korhű egyenruhába és ragadott fegyvert, hogy felelevenítse Napóleon legnagyobb diadalát annak 217. évfordulóján.

Pályázni egyébként 2022. január 1. és 2022. december 31. között készült képekkel lehetett a Hír-, eseményfotó és a Képriport kategóriában. Az időbeli korlátozás nem vonatkozott a többi „sorozat” kategóriára, ahova több éven átívelő, elemző pályaműveket is be lehetett küldeni, de ezekben is kellett, hogy szerepeljen 2022-ben készült felvétel. A zsűrizés anonim módon történt (így fordulhat elő, hogy egy kategóriában ugyanaz a fotós áll a dobogó mindhárom fokán). A pályázatra elsősorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várták, de a megmérettetés minden 18. életévét betöltött pályázó számára nyitott volt – szóval gyakorlatilag bárki küldhetett be képet vagy sorozatot.

Fotó: Merész Márton/Énbudapestem

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ által felajánlott nagydíját Huszti István, a Telex fotóriportere nyerte Szilánkok című, Ukrajnában készült képriportjával; az André Kertész-nagydíjjal pedig Szajki Bálintot, a 24.hu fotóriporterét ismerték el Egészségben és betegségben című képriportjával. A pályázatra beküldött képekből vándorkiállítás és Az év fotói címmel album készül.

Lapunk képszerkesztője, Merész Márton így ajánlja a kiállítást:

Mindenkinek kell egy emlékeztető, hogy a hétköznapjainkon túl is van egy Magyarország, sőt egy világ, amiben együtt élünk és alkotunk. Ennek egy szubjektív szeletét mutatja be a magyar fotóriporterek szemén keresztül a sajtófotó kiállítás, ami sok fiatalt csábított a fotóriporteri pálya felé – én is az egyik ilyen fiatal voltam. Mai napig őrzöm a 2008-as kiállítás évkönyvét, amin először jártam.

A 41. Magyar Sajtófotó Pályázatnak a MÚOSZ által felajánlott Nagydíját HUSZTI ISTVÁN, a Telex fotóriportere nyerte, Szilánkok című, Ukrajnában készült képriportjával
A 41. Magyar Sajtófotó Pályázat André Kertész-nagydíját SZAJKI BÁLINT, a 24.hu fotóriportere nyerte, Egészségben és betegségben című képriportjával

 

A kiállítás helyszíne: Capa Központ

Megtekinthető: 2023. április 13. – 2023. május 28.