STÍLUS

Elképesztő szolgáltatásokkal nyit 2025-ben a Rác fürdő – íme a tervek, és a bejárás képei


Körbesétáltunk a Rác fürdőben – megnéztük milyen nyomot hagyott a múlt, meghallgattuk mit tartogat a jövő, és nem egy ponton leesett az állunk. Mutatjuk milyen az épület most, és mik a látványtervek.

A Főváros 2021-ben 5 milliárd forintért megvette a Rác fürdőt azzal a céllal, hogy egy felújítás után a lehető leghamarabb megnyissa. Az ekkor már 10 éve üresen álló, és két évtizede a közönség előtt bezárt fürdő lassú enyészetnek indult – az akkori állapotokról és a kialakult helyzetről itt írtunk. A részletes felmérés után a Rác fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás 40 százalékára becsülték, így rengeteg munka lesz vele. Penészmentesítéssel kezdtek, a szivattyúk működtetéséhez szükséges energiaellátás helyreállításával folytatták, a közbeszerzési dokumentáción dolgoznak most. “Innen szép győzni” – foglalta össze az előttük álló éveket a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. műszaki igazgatója, Haraszti Imre.

A törökök kitaláltak valamit 450 éve 

“Végre el fog indulni valami” – folytatta Dévényi Tamás, a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. képviseletében, és a látványtervek valóban magukért beszéltek. A bejárat után rögtön barátságos tér fogad majd, török kori kupolákat lehet látni a legtöbb ablakon keresztül, kényelmes öltözők – minden lesz, ami egy történelmi fürdő esetében is kötelező elem. Utána vár majd minket az Ybl-tervezte, és 1:1 makettként újjáépített medencetér, ami mögött a gyönyörű zuhanycsarnok és a kupolacsarnok található. Lesz még Flóra névre hallgató kádfürdő, masszázskert, ami váróteremként szolgál, és az eredeti állapotban fennmaradt török fürdő is várja majd a látogatókat.

Cél volt, hogy ne használjanak modern technológiát a téglaportól vörös falak között, például a kupolás teret a külvilággal direkt összeköttetést teremtő lyuk ellenére is be fogja fűteni a 40-41 fokos termálvíz, ez télen, a hóesésben különleges élménynek ígérkezik. A tetőtér felé pihenők, privát elvonulást biztosító helyiségek, és a szabadban kialakított, egyetlen vízforgatós medence kap majd helyet, háttérben a Budai vár zöldellő kupolájával.

Az Időkapu –  ugrás 1865-be

Ez valószínűleg csak művésznév, ebben a pillanatban két ajtót takar, amik valóban időgépként működnek: a belépés pillanatában visszarepítenek minket a XIX. századba, egészen pontosan 1865-be, (a Heinrich család megbízásából Ybl Miklós ekkor újította fel a fürdőt). A csodaajtókon túl egy szinte steampunk közegben találjuk magunkat, a saját testsúllyal beindítható zuhany, az állatos szobrok, részletgazdagon díszített árkádok, minden falból feketén tekergő, nehéz vas zuhanyok, és a különböző méretű medencék egy önálló univerzumként működnek majd a Rác fürdőn belül is. Még arra is figyeltek, hogy a ma már megszokott 6-7 bar helyett a XIX. században megszokott alacsonyabb víznyomás tovább építse a hiteles környezetet.

Hogy mitől olyan különleges amúgy az egész fürdő, azt Zubreczki Dávid írta meg, kezdve onnan, hogy kik voltak a névadók, milyen volt egy hetekig tartó fürdőkúra, és persze a felújítás bonyolult ügyéről is szót ejt.

Az egyszeri fürdőlátogató gondolhatná, hogy a Rudas fürdő közelsége bezavarhat majd a Rác újranyitásakor, hiszen ott is egyszerre érhetők el a modern wellness és török fürdőkultúrához kapcsolódó élmények, szolgáltatások. A BGYH tervei szerint viszont a megújult Rác fürdő egyrészt a Gellért vendégkörét fogja átvenni, másrészről azt eleve máshova pozicionálják, mint a Rudast. Abból, amit hallottunk, a Rác mind esztétikájában, mind szolgáltatásaiban a legizgalmasabb fürdő lesz Budapesten, és 2025 első felében várhatóan meg is nyílik, ha minden terv szerint megy majd.