STÍLUS

A Google adatai alapján átprogramoznak több fővárosi közlekedési lámpát


Budapest több pontján finomhangolják a lámpaprogramokat, így csökkenhetnek a dugók, mérséklődhet a károsanyag-kibocsátás. A projekt a BKK, a Budapest Közút és a Google együttműködésében jött létre.

Több fővárosi csomópontban a Google forgalommérési adatai, a járművek sebessége és az áthaladások száma alapján finomhangolást végeznek a közlekedési lámpák programozásában. Ennek köszönhetően az autóval közlekedők számára kedvezően változnak a lámpaprogramok, úgy, hogy a közösségi közlekedés járművei és a gyalog közlekedők közben nem kerülnek hátrányba - írja a Budapesti Közlekedési Központ. A projekt a BKK, a Budapest Közút és a Google együttműködésének köszönhetően jött létre. 

A BKK szerint a fejlesztés hatására a fővárosban csökkenthető az akadozó forgalom, elősegítve ezzel a közúti forgalom szabadabb áramlását, aminek hatására csökkenhet a károsanyag-kibocsátás is.

A X. kerületi Kőbányai út–Szállás utca kereszteződése mellett a Szépművészeti Múzeum előtt a Hősök tere–Dózsa György út lámpás kereszteződésnél is hasznosítja a BKK és a Budapest Közút a Google adatait.

Jelenleg a BAH-csomópont lámpaprogramjának felülvizsgálata zajlik, és a közeljövőben további forgalmas fővárosi kereszteződéseket is bevonhatnak a projektbe.

Nem ez az első projekt, amelyben a Google és a BKK együttműködik. A fővárosi cég közlekedési információi már évek óta megjelennek a Google tulajdonában levő Waze-en. 

A BKK a FUTÁR segítségével valós idejű közösségi közlekedési adatokat nyújt a Google számára. A Google Térkép így részletesebb és okosabb útvonaltervezést tesz lehetővé Budapesten. A BKK műholdas nyomkövetési rendszere alapján a rendszer azt mutatja, hogy mikor indul az adott megállóból egy-egy jármű, és hogy ténylegesen milyen útvonalon lehet a leggyorsabban eljutni valahová. Európában Budapest az elsők között vezette be ezt a szolgáltatást a BKK és a Google együttműködésének köszönhetően - áll a BKK közleményében.

A BKK, a főváros közlekedésszervező cége számára kiemelten fontos az adatalapú mobilitásfejlesztés. – mondta a közös projekt kapcsán Bodor Ádám. A BKK mobilitásfejlesztés igazgatója szerint a Google-vel történő együttműködés hatalmas lehetőséget jelent az adatalapú forgalomszabályozás hatékony felhasználásában, segítve ezzel a fővárosban közlekedőket a mindennapok során.

Fontos azonban kiemelni, hogy a gépjárműforgalom haladását segítő fejlesztéseknél szempont, hogy azok támogassák a főváros stratégiai céljait, a közúthálózati tervben szereplő irányokban enyhítsék a torlódásokat és ne járjanak a fenntartható módok, például a közösségi közlekedés vagy a gyaloglás feltételeinek romlásával.

Fontosnak tartja azt is, hogy egy-egy ilyen fejlesztés csak akkor tud hosszútávon is fenntartható és eredményes lenni, ha az nem jár a gépjárműforgalom növekedésével – például azért mert az autózás könnyebbé válásával mind többen választják a városban ezt a közlekedési módot.

- A projekt keretében ezeket a szempontokat is folyamatosan érvényesítjük, a legoptimálisabb eredmény érdekében. – tette hozzá a BKK igazgatója.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)