STÍLUS

Újra kibukkant az Ínség-szikla a Dunából


A baljós név nem véletlen – aszályos időket jelző alacsony vízállás esetén válik láthatóvá a Gellért-hegy lábánál húzódó képződmény.

Legismertebb neve az Ínség-szikla, de emlegetik Ínség-zátonyként vagy Ínség-kőként is. A képződmény tengerszint feletti magassága 95,76 méter, azaz nagyjából akkor bukkan ki, ha a vízállás olyan alacsony, hogy a 95 centimétert sem éri el. 

Amikor Budapest legmélyebb pontját kerestük, akkor ez a hely is felmerült, mint az egyik lehetséges, még éppen felszíni pont, nem hiába emlegetik úgy mint „Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa”.

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A Szabadság hídon állva is könnyű észrevenni, pontos helye a 1645,4 folyamkilométernél van. Az utóbbi évtizedekben előbukkant 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében és 2018-ban, az extrém száraz időjárás miatt nyár végétől egészen késő őszig szabadon volt – ekkor abszolút negatív rekordot is döntött 33 centiméterrel, és tavaly is augusztusban láthattuk.

Nem ez az egyetlen furcsa dolog, ami alacsony vízállás esetén előbukkan a mederben. A német feliratú sírkövek eleinte nagy megdöbbenést váltottak ki – a 19. század végén megnyitott Németvölgyi temetőt a II. világháború után fel is számolták, és csak azokat a sírokat helyezték át más temetőkbe, melyeket a hozzátartozók külön kérték. A többi sírkövet így jobb híján összetörték és a Dunába öntötték, hogy a parti részt megtámogassák.