STÍLUS

Zöldebb lett a Mester utca – növénykazetták jelentek meg, fákat ápolnak és ültetnek


Igazi társadalmi összefogás eredménye, hogy zöldebb lett, és még zöldebb lesz a IX. kerület egyik ikonikus utcája. A lakókat nemcsak a tervezési folyamatba, hanem a zöldterület kialakításába is bevonták és annak fenntartásában is részt vesznek majd.

Miért itt? Miért ezt?

Városlakók hozták az ötletet, ők is szavazták meg, a tervezési folyamatba és a kialakításba is bevonták őket, és a fenntartásban is részt vesznek majd – ennél közösségibb nem is lehetne a dolog. Ez a Közösségi Költségvetés lényege, itt nyert a Zöldebb és Élhetőbb Mester utca elnevezésű projekt.

Évelő növényekkel teli, kerítéssel körülvett hat darab kazettát (egyenként 16-20 négyzetméter) telepítettek a Mester utca előre kiválasztott járdáinak úttest felőli szegélyére, a forgalom elől elzárt területekre.

Mester
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

A projekt keretében azokat a helyszíneket jelölték ki, ahol egyrészt megfelelőek voltak a fizikai adottságok, de azt is figyelembe vették, hogy adott esetben az arról gondoskodó társasház lakóinak viszonylag közel legyen, és könnyebb legyen önként vállalt kertész feladataikat teljesíteni. A közösségi kertészkedés olyan változata ez, amikor nem külön parcellában, saját növényéről gondoskodik mindenki (az örökbefogadók között vannak magánszemélyek, családok és egy iskola is), hanem a gondnoki ambíciókkal bíró kerületi lakosok a FŐKERT segítségével és szakmai mentorálása mellett dolgozhatnak – így talán jobban magukénak érzik majd a szürke aszfaltot itt-ott megszakító zöld szigeteket. A kazetták, ágyások környezetében 15 fa növényegészségügyi ápolási munkáinak elvégzésére is sor kerül.

Hosszú távon gondolkoznak

A Mester utca minden olyan adottsággal rendelkezik, mellyel a jövőben a IX. kerület egyik legszebb, legzöldebb sétányává válhat. Ennek a folyamatnak az első lépéseként valósultak meg a mostani zöldítési célok a Közösségi Költségvetés segítségével. Novemberben a kazetták mellett 11 korábban kivágott fát is pótolni fognak a Mester utcában; a Bartók Béla útról már ismert “gyökér-wellness” módszerét alkalmazva a gyökereknek nagyobb életteret biztosítanak, ugyanakkor a közműveket is jobban védik majd.

Mester
Kép: Ruzsa Rania/Főváros