STÍLUS

André Kertész nevét nem viseli budapesti utca


Emléktáblát avattak a Józsefvárosban. A táblára annyit írtak: „André Kertész (Budapest, 1894 – New York, 1985) világhírű fotográfus”. De írhatták volna azt is, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában.

A Népszínház utca 47. nem különösebben emlékezetes épület a Kis Fuvaros utca sarkán. Négy emeletes, az átlagosnál sötétebb, téglaszínű homlokzata van, az utcára nyíló üzlethelyiségben emberemlékezet óta bútorszövetet és habszivacsot árulnak. De 1911-ben pékség működött itt, illetve az úgynevezett Építő- és Közvetítő Vállalat.

És senki nem gondolt arra, hogy az akkor itt élő kamasz, aki egy Kohn Lipót nevű könyvkereskedő-tőzsdeügynök árvája volt, hamarosan neves fotográfus lesz. Az ekkor 17 éves fiút Kertész Andornak hívták – apja magyarosította a nevét –, és minden afelé mutatott, hogy rosszkor volt rossz helyen. Gyámja, Hoffmann Lipót tőzsdei karriert képzelt el neki, de mire igazából hátat fordíthatott volna a hivatalnok létnek, kitört az első világháború. De az is igaz, hogy addigi életének az volt a sorsfordító pillanata, hogy 18 évesen, a Budapesti Áru- és Értéktőzsdén kapott első fizetéséből vásárolt magának egy fényképezőgépet… Majd 1925-ben Párizsba költözött – immár érett fotográfusként. És hamarosan André Kertész néven ismerte meg a világ.

Gyűjtemények

98 évvel később, 2023. szeptember 28-án felavatták André Kertész emléktábláját a Népszínház utca 47. számú ház falán.

Mondhatnánk azt is, hogy a hálátlan utókornak végre eszébe jutott világhírű honfitársunk, de ne legyünk telhetetlenek; jobb későn, mint soha. Különben is, Esztergomban már korábban felavattak egy Kertész-emléktáblát – épp azon a strandon, ahol 1917-ben készítette Víz alatti úszó című képét –, a Nemzeti Múzeum pedig tavaly vásárolt meg egy több ezer fotográfiából álló kollekciót Kertész fotóiból. Szigetbecsén emlékháza is van – ahol gyerek- és kamaszkora nagy részét töltötte, és első képeit is készítette.

André
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

André Kertész munkásságába a második világháború után csak 1966-ban pillanthatott be a magyar közönség, amikor a Nemzeti Galéria 125 éves a magyar fotográfia című tárlatán 11 képét kiállították. Az első róla szóló magyar nyelvű album pedig csak 1972-ben jelent, jelenhetett meg. Noha utána maga Kertész is többször hazatért, és munkássága sincs már régóta a szürke zónában, ma is érvényesnek tekinthetjük azt, amit a ’72-es album megjelenésekor írt Bodri Ferenc a Fotóművészet című folyóiratban: „A kismonográfia nem összefoglal tehát, inkább további tűnődésre sarkall, a megválaszolatlan kérdések és a fel sem tett hasonlók pedig melegen tartott érdeklődésre serkentenek”.

Az első Budapesten

Az emléktábla avatásán Horváth László fotográfus, az emléktábla-állítás kezdeményezője, Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester és Péntek Orsolya író méltatta Kertészt, utóbbi az esztergomi Víz alatti úszót a „fotótörténet egyik legikonikusabb felvételének” nevezte.

„Nehéz megfogni a párizsi Kertész-fotók titkát szavakban. 

 Ő maga azt mondta, hogy »én soha nem dokumentálok, hanem értelmezek a  képeimmel. Azt értelmezem, amit egy adott pillanatban érzek. Nem azt, amit látok, hanem amit érzek.«

Vagyis minden párizsi utcaszöglet, odadobott bicikli, betört ablak és lépcső mögött ott áll a fotós, és mindaz, amit látunk, csak az ő szemén át látható éppen úgy. Az, ami felejthetetlenné tesz egy Kertész-fotót, a nézőpont– és a személyesség” – jegyezte meg Péntek Orsolya, külön kiemelve, hogy „Budapesten eddig nem őrizte nevét sem emléktábla, sem utcatábla”.

André
André Kertész: Táncoló Faun, Dunaharaszti, Magyarország, 1919. június/1967 © André Kertész Emlékmúzeum, Szigetbecse

 

Focisták mellé

Azt már mi tennénk csak hozzá, hogy talán érdemes lenne elgondolkodni arról is, hogy jövőre, születésének 130 évfordulóján nem volna-e nemes és illő gesztus André Kertészről elnevezni egy utcát (vagy egyéb közterületet). Ha az elmúlt 13 évben oly sok egykori futballistának kijárt az efféle tisztelet, talán megérdemelné ugyanezt a világ egyik legnagyobb fotográfusa, aki a Népszínház utcából indult.

(Kiemelt kép: Volker Hinz)