KULTÚRA

A panelházak titkos, ezerszínű arca – még nem késtél le erről a különleges fotókiállításról


Általában tízemeletes, ezekben él az ország lakosságának közel húsz százaléka, és elképesztő mikrovilágokat rejt – mi ez? A válaszokért irány Somorjai Balázs Panelvilág című kiállítása.

Benézni valaki másnak az otthonába, a legintimebb tereibe mindig nagyon furcsa és izgalmas érzés. A Panelvilág portréalanyaiban közös, hogy mindegyikük valamelyik budapesti lakótelep egyik lakásában teremtette meg saját, mindenki másétól különböző otthonát. Az adott építészeti egyformaság szinte észre sem vehető – hacsak nem az ablakokon túl felsejlő blokkokban – mert mindegyik lakásnak egyedi, a benne élőhöz illeszkedő, különleges hangulata van. 

„1 millió 656 ezer. Ennyi embert élt a 2011-es népszámlálás adatai szerint bő egy évtizede panellakásokban… minden hatodik itthoni magyar. Én voltam az egyik hatodik” – írja Somorjai Balázs.

Ebből a személyes indíttatásból készült Panelvilág című fotósorozata, ami portrék és enteriőrök különös egybeszövése. A beszélgetéseken alapuló, átgondolt, majd megrendezett és bevilágított térben készült képek a személyiség több oldalát és a privát teret együtt, illetve azok egymásra hatását is megjelenítik – írja a kiállítás kurátora, Csizek Gabriella. A tárlat alapját adó fotósorozat 2021-ben elnyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat is.

A június 3-ig a Capa Központ – 8F Galériájában ingyenes megtekinthető kiállításon láthatunk trófeák között ülő vadászt, panelgazdát malaccal az erkélyen, de távoli óceáni szigetekkel kommunikáló amatőr rádióst is. Művészek, különleges gyűjtemények gazdái és családi vállakozások alakítják át a tereket úgy, hogy a végére eszükbe sem jut, épp Békásmegyeren vagy a Havannán járunk. 

(Kiemelt kép: szerző)