FRISS

Rendelet született arról, hogy a Lánchidat csak méltóságteljes módon lehet kivilágítani


A nemzeti öntudatban és a budapesti városképben betöltött különlegesen fontos szerepével nem egyeztethető össze egy villogó kivilágítás – közölte a főpolgármester.

A főpolgármester módosító javaslatot nyújtott be a Budapest főváros díszvilágításáról szóló 67/2012. (IX. 28.) önkormányzati rendelethez, amiről 2023. szeptember 27-én szavazott a Fővárosi Közgyűlés.

Az előterjesztés címe alapján akár több dolgot is lehetett volna feltételezni, de a módosító mindössze arra tett javaslatot, hogy

a Lánchíd díszvilágítására csak méltóságteli módon kerülhessen sor,

azaz bár technikailag megoldható lenne, de Karácsony Gergely nem szeretné, hogy a híd díszvilágítása villogó vagy színváltós legyen. Előterjesztésében a főpolgármester azzal indokolta mindezt, hogy a Lánchídnak a nemzeti öntudatban és a budapesti városképben betöltött különlegesen fontos szerepe indokolja, hogy a színekkel történő díszvilágítást rendeletben szabályozza a Fővárosi Közgyűlés.

Az ügy azért is fontos, mert mint az előterjesztésből kiderült, egyes gazdasági szereplőktől

reklámcélú megkeresések is érkeztek a Fővárosi Önkormányzathoz,

illetve a díszvilágítás üzemeltetését végző BDK Kft.-hez, de nagykövetségek is tapogatóztak, hogy bizonyos állami ünnepeiket nálunk is ünnepeltethetnék-e díszkivilágítással.

„Azt javaslom a tisztelt Közgyűlésnek, hogy a Lánchíd esetében ezen megkeresések teljesítésétől a Fővárosi Önkormányzat zárkózzon el, azonban a diplomáciai megkeresések esetében a Halászbástya eltérő színekkel történő díszvilágítására a költségek megtérítése fejében célszerű lehetőséget adni” – olvasható a szövegben.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője jelezte is, hogy nekik lenne egy módosítójuk, amivel a főpolgármesternek szeretnének segíteni. A szándékot jónak tartják, de megóvnák Karácsonyt attól, hogy erről egyszemélyben neki kelljen döntenie, úgyhogy a tulajdonosi bizottsághoz rendelnék ezt a hatáskört.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszolt a felvetésre, miután Karácsony Gergely megköszönte az aggódást. Kiss azt mondta, lehet, hogy a bizottság tagjai nagyon rugalmasak, és 24 órán belül határozatképesek, de mint Kiss kiemelte,

az elődök is a főpolgármester hatáskörébe rendelték az ezzel kapcsolatos kérdéseket, ezért sem változtatnának rajta.

A fideszes módosítót végül nem támogatta a közgyűlés, az eredetit viszont Ughy Attila Gábor, a 18. kerület egykori polgármestere, fideszes képviselő egyetlen nem szavazatával szemben 17 igennel támogatta.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerk)