FRISS

Jóllakatták a bringásokat


Friss reggelivel várták az ország 70 pontján szeptember 19-én a kétkeréken tekerőket.

A Magyar Kerékpárosklub helyi szervezeteivel és partnereivel szeptember 19-én, kedden idén már másodjára várta az ország több tucat pontján a kora reggeli órákban bringás reggelivel a kerékpárral munkába igyekvőket.

Az eseménnyel – amellett, hogy jóllakatták a bicikliseket – az Aktív Magyarország támogatásával megvalósuló „Bringázz a munkába!” szemléletformáló kampányra is igyekeztek felhívni a figyelmet.

Bringás
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ahogy a Magyar Kerékpárosklub írja:

a bicikli mindennapos használatával a közlekedés sokkal kevésbé stresszes, és a gyerekek is örömmel mennek bringával iskolába.

„Akár a szabadban étkezel, akár a munkahelyeden fogyasztod el a bringás reggelit, falatozz bűntudat nélkül, hiszen a rendszeres bicajozás fittebbé és karcsúbbá tesz! Biciklin ülve nem kell azon aggódnod, hogy elkésel, mert a kerékpárosok nem ismerik a közlekedési dugó fogalmát!”

Bringás
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az idei Bringás Reggelire minden helyszínen más ellátmánnyal készültek (a tavaszi szezonnyitó eseményen csokis croissant-ra, kakaós- vagy pizzás csigára és rostos üdítőre lehetett pályázni), szóval érdemes lehetett útba ejteni.

A 2023-as adatok valószínűleg csak 2024 elején lesznek nyilvánosak, mindenesetre

beszédes adat, hogy 2022-ben a BKK kerékpáros forgalomszámlálója összesen 2 millió 831 ezer 724 elhaladást mért, a szám viszont ennél is nagyobb lehet, mivel az év folyamán több mérőeszköz is meghibásodott.

Bringás
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A főváros sokat dolgozik azon, hogy a biciklizés minél biztonságosabb legyen, nyáron például elkészült a város első, pollerekkel, azaz fizikai elválasztó oszlopokkal védett kerékpársávja a Váci úton. Emellett a kereszteződésekben piros burkolatfestés jelzi a kerékpározók elsőbbségét.

A Magyar Kerékpárosklub is abban reménykedik, hogy ha a belvárosi autópályából végre élhetőbb sugárúttá változik át az Üllői- és a Váci út,

akkor kávézók, teraszok nyílnak, és beszélgető emberekkel telnek meg a felszabaduló terek. Vagyis: „jó levegő és sokkal kevesebb zaj fogja átvenni az átmenő forgalom helyét.”

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)