KÖZÉLET

Felmérés: Karácsony Gergely az egyértelmű esélyes


A baloldali-liberális pártok pedig magukhoz képest jól szerepelnének, ha most lenne a választás Budapesten – a Republikon Intézet friss kutatását elemezte a hvg.hu.

„A Fidesz jelentős hátrányból fut neki a 2024-es voksolásnak a fővárosban”

– írja a hvg.hu abból a budapesti közvélemény-kutatásból kiindulva, amelyet a Republikon Intézet készített a közelgő önkormányzati választások okán, és amelyet részletesen is elemeztek a hvg360-on.

Kiemelik: jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást, a pártválasztók 50 százaléka szavazna rá, ha pedig – miként arról már pletykálnak, de a Fideszben végleges döntés még nincs – Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő indulna a főpolgármester-választáson, őt a pártválasztók 43 százaléka támogatná.

A felmérés szerint a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, Grundtner András 5 százalékon áll, míg a válaszadók 17 százaléka nem tudja, kire szavazna vagy nem válaszolt a kérdésre.

Az elemzés megállapítja, hogy

Budapest egyre „ellenzékibb”, ha azt vesszük figyelembe, hogy 2019 óta ellenzéki főpolgármestere és közgyűlési többsége van a városnak, és a 2022-es országgyűlési választáson több egyéni körzetet is elhódított az ellenzék a kormánypártoktól.

Másfelől viszont 2022-ben az ellenzék listás szereplése alulmúlta 2018-as önmagát Budapesten – teszi hozzá a cikk.

Bár az ellenzéki pártok között még nincs végleges megállapodás, a Republikon Intézet felmérése szerint a budapesti ellenzéki választók azt szeretnék, ha az ellenzék együttműködne, és nem tesznek különbséget az EP- és önkormányzati választások között ebben a tekintetben. Az ellenzéki szavazók több mint háromnegyede együttműködést vár el a pártoktól mindkét választáson.

De a hvg360 elemzése szerint is

nyílik az olló Budapesten az ellenzéki szavazók javára.

Ami azt is jelenti – teszik hozzá –, hogy ha ugyanannyi ember szavazna 2024-ben Karácsonyra, amennyi 2019-ben, és az összesített szavazatoknak ismét 5 százaléka menne harmadikutas jelöltekre, 56 százalékos részvétel alatt újrázni tudna a főpolgármester.