STÍLUS

Járműkiállítással a Szabihídon és sok más programmal jön a Mobilitási Hét


Bármi, amit ma a várossal csinálunk – ahogy használjuk és alakítjuk, építjük, romboljuk – határozza meg, hogy milyen helyen fogunk élni mi, a gyerekeink, unokáink. Szeptember 16. és 22. között sok-sok programmal érkezik a Mobilitási Hét, ami a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket népszerűsíti, és egy élhetőbb jövőképet rajzol fel.

Budapestnek jó adottságai vannak, és az elmúlt években látványos, és a mindennapokban is érezhetően pozitív változások sora történt, főként ha a környezetkímélő, fenntartható közlekedési módokat nézzük – az új villamosok, buszok, trolik érkezésétől a fejlődő kerékpáros infrastruktúrán át az új közbringarendszerig

Persze mindig lehetne minden még jobb is, ezért a Mobilitási hét egyszerre egy fontos figyelemfelhívó kezdeményezés is az Autómentes nappal, de emellett egy kicsit városi fesztivál szerű ünneplése is – Budapest esetében – a nyitott rakpartnak, a tömegközlekedésnek, a bringás suhanásnak, és egy szakmai esemény is, ahol városi sétákon a kerekasztal beszélgetéseken ismerheti meg jobban mindenki a várost érintő dilemmákat. A teljes programkínálatot itt éritek el. 

Az Európa közel 3000 városában megrendezett Mobilitási hét csúcspontja az Autómentes hétvége, aminek a helyszíne Budapesten szeptember 16-17-án a Szabadság híd, Fővám tér, Vámház körút és Pesti alsó rakpart lesz. Íme pár izgalmas programpont:

Járműkiállítás a Szabadság hídon és környékén

Az Autómentes Hétvégén a Budapestre jellemző nosztalgiajárművekre szállhattok fel a Vámház körúton és a Szabadság hídon a BKK és a BKV Zrt. szervezésében. Akár a villamosvezetői fülkébe is beülhettek, hogy megtapasztaljátok, milyen volt régen villamosvezetőként jelezni a pályacsengővel. A kiállításon többek között a legidősebb üzemképes favázas villamosokra, az egyik legszebbnek tartott FVV „Bengálira” és a legmodernebb, szeptembertől már Hűvösvölgyben közlekedő CAF-villamosra is felszállhattok. Találkozhattok retró és modern trolibusszal, régi és új autóbuszokkal egyaránt.

-
Kép: Nyirő Simon/BKK

Új nézőpontból ismerhetitek meg a megvalósuló programokon keresztül a korszerű járműveket: a CAF-villamoson gyerekműsorral, a legmodernebb MAN-buszon DJ-szettel, a Mercedes buszon élő koncerttel, a Škoda–Solaris trolin arcfestéssel várnak mindenkit.

Ingyenes városi séták

Ha már mobilitás: hétvégén a BKK A jövő mobilitása sátrától a BKK munkatársai vezetett sétákon és kerékpáros bejárásokon mutatják be az adott helyszíneken a kiemelt projektek hátterét és szakmai tartalmát. Az alábbi című séták indulnak: Adatforradalom a várostervezésben, A budapesti forgalomcsillapítás rövid története, Bike-boom és Bike-lash Budapesten, Budapest-monopoly – projektből városi tér, Láthatatlan BKK. Az események ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

-
Kép: BKK

De lesz bringásreggeli, városi kerékpáros oktatótúra, kerekasztal-beszélgetés Vitézy Dáviddal a Hogyan közlekedik a főváros? témában, és a Fővám téren a BKV egyetlen dupla csuklós, 25 méteres játszóházzá átalakított busza is várja a legkisebbeket. A hétvégén a Fővám tér környékére kitelepülnek a főváros közszolgáltató cégei is, akik mindenféle izgalmas kvízzel, ajándékokkal és persze a tevékenységük bemutatásával készülnek.