FRISS

51 új, alacsonypadlós villamos érkezik Budapestre


A csütörtökön este közzétett kormánydöntés értelmében a 2014-ben kötött villamosbeszerzési szerződés utolsó opcióját is lehívhatja a BKK – az utolsó pillanatban.

„Megszületett a kormánydöntés arról, hogy a főváros 54 milliárdnyi európai uniós forrásból 51 új, alacsony padlós, légkondicionált, korszerű CAF-villamost vásárolhat”

– közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

„Bár a villamosok beszerzéséről már 2019 májusában megállapodott a kormány és a főváros, a forrás biztosításáról szóló döntés az utolsó pillanatban született meg” – olvasható a főpolgármester bejegyzésében. Hozzátette:

„A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai eddig tudták életben tartani azt a rendkívül kedvező beszerzési lehetőséget, amiről bűn lett volna lemondani. De jobb későn, mint soha: a jövőre megérkező villamosok nagy előrelépést jelentenek majd a budapesti közösségi közlekedésben.”

Karácsony Gergely posztjában megköszönte az Európai Unió támogatását és a kormány partnerségét. „Végre van valami, aminek közösen örülhetünk. Jó lenne, ha ez nem a kivétel lenne, hanem a szabály” – írta.

A CAF villamosokat már ismerjük és használjuk Budapesten: a jelenleg is közlekedő alacsonypadlós járművek mellé 46 darab normál és 5 darab, az 1-es vonaláról ismert 56 méter hosszú villamos érkezhet.

Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezetője Facebook oldalán azt írta, hogy

ez az elmúlt 35 év legnagyobb villamosbeszerzése Budapesten.

Első körben 47 darab villamost rendeltek a főváros számára, amelyek azóta is járnak többek között az 1-es, a 3-as és a Budai Fonódó (17, 19) vonalain.

Jelentős opcióval kötötték a Vitézy által aláírt szerződést, akkor a fővárosnak és a BKK-nak további 77 db villamos megrendelésére maradt lehetősége, a szerződés pedig az inflációt követve a 2014-es árakon biztosítja mindmáig az új villamosok rendelését.

„5 éve a BKK 26 darab új villamost rendelt meg ebből az opcióból, 99%-os uniós és állami támogatás mellett. Ezek már forgalomba álltak 2020 körül” – írta Vitézy. Ebből már kiszámolható, hogy a maradék 51 villamos árát kapta most meg Budapest.

(Kiemelt kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség)