STÍLUS

Rangos nemzetközi díjért száll ringbe a Pünkösdfürdő Park


A fővárosi Pünkösdfürdő Park kapta az Európa Zöld Városa Nemzeti díjat, így a nemzetközi porondon is megmérettetheti magát. A hét hektáros területre többszáz fát, több mint ezer cserjét, évelőt, vadvirágot telepítettek, valamint itt található Budapest első esőparkja is.

A Pünkösdfürdő Park kapta az Európa Zöld Városa Nemzeti díjat a Magyar Díszkertészek Szakmai Szervezete mai konferenciáján. Így ezt a fővárosi parkot nevezi Magyarország az október 23-án esedékes brüsszeli megmérettetésre – tudtuk meg Bardóczi Sándortól, Budapest főtájépítészétől.

Az Európa Zöld Városa díjat 13 európai ország alapította, hogy kiemelkedő városi zöldprojekteket állítson reflektorfénybe. Tavaly a holland Alkmaar városának biodiverz miniparkjai nyertek, előtte Nantes szürke kőbányájából lett buja park vitte el az aranyat. Idén magyar színekben a Pünkösdfürdő Parkot a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő Főkert nevezte a díjra.

A Pünkösdfürdő Park olyan projekt, amit teljes egészében a jelenlegi városvezetés hajtott végre a tervezéstől a kivitelezésig. Itt keletkezett a főváros első esőparkja, egy olyan zöldterület, amely nagy mennyiségű vizet képes elnyelni és tárolni. A hét hektáros parkba a 600 fát, több mint ezer cserjét, évelőt és vadvirágot telepítettünk

– mondta Bardóczi Sándor.

A Duna mentén 1,5 kilométer hosszan húzódó park valóban több szempontból is példaértékű, tervezésekor valóban mindenre és mindenkire gondoltak, a beporzóktól a bringásokon át a kisgyerekekig.  Összesen 9 különböző funkciójú zónára osztották a parkot, figyelve arra, hogy a kutyafuttató ne a játszótér közelében legyen és a piknikezőket, pihenni vágyókat se zavarja a sportpályák üdvrivalgása. Nagyon szerethető közpark lett, nem csak az ötletesen kitalált, ezernyi lehetőséget kínáló funkciókkal, de az egésznek az arculata is nagyon igényes és szép, tényleg alkalmas arra, hogy identitást adjon egy korábban elhanyagolt területnek. 

Az Európa Zöld Városa Nemzeti díj második helyezettje a XIII. kerületi Thurzó Park, a harmadik pedig Villány egyik zöldfelülete lett.

(Kiemelt kép: Pelikán János/Képszerkesztőség)