KÖZÉLET

Karácsony Gergely: „Nem engedjük, hogy bárkinek félnie kelljen bőrszíne, identitása vagy vallása miatt”


Budapest főpolgármestere a roma holokauszt nemzetközi emléknapján állt ki minden polgártársunk mellett.

Karácsony Gergely augusztus 2., a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tett közzé egy posztot a hivatalos Facebook-oldalán. Mint írta, ezen a napon „azokra az emberekre, honfitársainkra emlékezünk, akiket elhurcoltak otthonukból, elszakítottak szeretteiktől és kegyetlenül meggyilkolták őket csupán azért, mert romának születtek”. Budapest főpolgármestere kiemelte:

„Budapest sokszínű, elfogadó közösség, amely elutasítja a kirekesztés, a megbélyegzés minden formáját. Őrizzük az áldozatok emlékét és kiállunk minden polgártársunk mellett: nem engedjük, hogy városunkban bárkinek félnie kelljen bőrszíne, identitása vagy vallása miatt.”

A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház (1077. Budapest, Király utca 67. – bejárat a Hársfa utca felől) kiemelt programmal készült a mai napra. 15 órától Mako Gina csellóművész zenél, utána filmvetítés lesz, aztán ,,Embermentők, elkövetők, üldözöttek” címmel rendhagyó történelemórát tartanak.

A Balázs János Galériában pedig új időszaki kiállítás nyílik a Romano Kher képzőművészeti gyűjteményének holokauszt témájú alkotásaiból. A tárlatot Balogh Tibor művészeti referens, grafikusművész nyitja meg.