KÖZÉLET

Változott a lépték: most egy vécé körül forog minden a Városmajorban, Európa egyik legrégibb parkjában


A választások előtt hatalmas ígéreteket lehetett hallani, most szerényebb célokért küzdenek a kerületben. De hogy mi lesz a környék egyetlen nyilvános vécéjével?

A 12. kerületi önkormányzat a napokban osztotta meg, hogy Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére közös bejárást szerveztek a Városmajorban a Főkert munkatársaival, hogy együtt dolgozzanak a park szebbé tételén.

Ahogy a kerület honlapja írja, az önkormányzathoz a közelmúltban több lakossági észrevétel, levél és panasz is érkezett, amik érintették a Városmajort, ezért a bejárás abszolút indokolttá vált. 

A legfontosabb feladatuknak a nyilvános vécé újra nyitását tartják,

de mint hozzátették, ebben az ügyben az üzemeltető Csatornázási Művek együttműködésére is szükség lesz.

A tervek között szerepel egy, a park bejárataihoz, illetve az elkerített játszótérhez kifüggesztett információs tábla, ami a közösségi együttműködés, valamint a park használatának szabályait tartalmazza majd. A szabályokra való emlékeztetést külön indokolttá teszi, hogy a közelmúltban többször is rongáltak meg fákat és játszóeszközöket a parkban.

Az önkormányzatnál a nagyobb védelem érdekében térfigyelő kamerák kihelyezésének a lehetőségét is mérlegelik, mindezek mellett pedig a játszótéren lévő kőteknős elbontását is időszerűnek tartják.

Városmajor
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az Énbudapestem megkereste a 12. kerületi önkormányzatot, tud-e már valamit arról, hogy vajon mikor nyithat ki az illemhely, mikor születhet döntés a térfigyelő kamerák kihelyezéséről, mit várnak az információs tábláktól, és a kőteknőst valóban menthetetlennek tartják-e? Arra is kíváncsiak voltunk, milyennek tartják a parkot, szerintük jó állapotban van-e.

Az önkormányzat a válaszában sietett leszögezni, hogy a park üzemeltetése nem az ő feladatuk, hanem a Főkert , ugyanakkor kiderült, hogy

már tizenhárom kamerát üzemeltetnek a park területén belül, valamint ötöt a park közvetlen környezetében, amik szintén rálátnak a terület egyes részeire.

Az önkormányzat úgy látja, több idejétmúlt játék is található a parkban, amiket nem szívesen használnak a kisgyermekes családok. „A beton játszóeszközök helyett ma már a természetközeli megoldásokat javasolják a szakemberek, ezért szükséges a hiányos, használaton kívüli játékok újragondolása.”

Városmajor
Szülinapi sakk szimultán / Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Főkert és Pokorni közös területbejárása egyébként, mint írták, konfliktusmentesen, a problémák megoldására koncentrálva zajlott. „Bízunk benne, hogy a megbeszélésen megfogalmazott feladatokat is hasonló együttműködésben oldhatjuk meg.”

De hogy mi lesz a vécé sorsa, az sajnos még nem derült ki.

Mint az önkormányzat fogalmazott: „a továbbiakban kérjük, hogy kérdéseivel forduljon a fenntartó Főkerthez”. Megkerestük hát a Főkertet, ahonnan viszont nem kaptunk választ. Ha mégis válaszolnának, természetesen frissítjük a cikkünket.

Mindeközben az Élhető Hegyvidékért Egyesület kedden ünnepelte a park nem túlságosan kerek, mégis hihetetlennek tűnő 238. születésnapját, ezért néhány egyesületi tagot könnyebben meg tudtunk kérdezni arról, milyennek látják a park helyzetét. Mint a születésnapi eseményben írták, a Helytartótanács 1785. július 25-én nyilvánította közkertté Városmajort II. József rendeletére, ezt ünnepelték meg a templom mögötti téren.

Városmajor
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A Városmajorral kapcsolatban érdemes felidézni, hogy

a kormánynak is komoly tervei voltak vele.

Fürjes Balázs, egykori Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – aki az országgyűlési választásokon nem mellesleg a budai 3-as számú választókerületben indult, de kikapott a momentumos Hajnal Miklóstól – 2022 januárjától azzal kampányolt, hogy a kormányzati Budapest Fejlesztési Központtal összefogva egy zöldebb, rendezettebb, még inkább felhasználóbarát parkot hoznak létre.

A pályázatra 14 mű érkezett, az OpenSpace Kft. tájépítész iroda és a Deichler Jakab Stúdió győztes terve szerint lebontották volna a sportpályákat és sportcsarnokokat, amivel 1,5 hektárral nőtt volna a park zöldfelülete, valamint mennie kellett volna a szabadtéri színpadnak is. Ezek helyett építettek volna mászófalat, mászóhálókat, gördeszka- és parkourpályát, valamint magasított tanösvényt is.

Maga Fürjes akkor még így méltatta a tervet: „A megújuló Városmajorban két nagyobb, karakteres rész lesz. A történeti parkrész (a Széll Kálmán tér felé) csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkcióval – tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A park nyugati részén (a Szent János Kórház felé) pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet.”

Városmajor
Látványterv / Kép: Deichler Jakab Stúdió/OpenSpace Kft.

 

A 2022-es országgyűlési választáson aztán Fürjes vereséget szenvedett körzetében, és hiába mehetett volna el Gulyás Gergely helyettesének, ő inkább a sportdiplomácia felé fordult. „Sok vitánk volt és van, de egy Budapestet szerető, a város iránt elkötelezett ember távozik a kormányból. Csak remélni tudom, hogy maradt azért valaki” – kommentálta a távozást Karácsony Gergely .

A Fürjesék által előkészített városmajori terveket végül Lázár János építési és közlekedési miniszter szabályosan kivégezte: a miniszter egy „SOHA! NEM” megjegyzéssel állíttatta le a projektet.

Az Élhető Hegyvidékért Egyesület nevében Novák István – aki esetében nem elhanyagolható, hogy a Momentum XII. kerületi helyi szervezetének elnökségi tagja – az Énbudapestemnek azt mondta, ő mindentől függetlenül nem bánja, hogy a Fürjes-féle felújítás nem valósult meg, mert szerinte a terv túl grandiózus volt, és egy, a park szélére tervezett tónak például nemcsak a megépítése, hanem a fenntartása is vagyonokba került volna.

Városmajor
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Hozzátette: a legfontosabb továbbra is az, hogy minél több zöldfelület legyen, és hogy működőképessé tudják tenni „azt a nyamvadt vécét”. A Pokorni-féle bejárásról állítása szerint nem is hallott, viszont mint kiderült, ők is elindultak egy vonalon, ennek értelmében Pokorniékkal párhuzamosan, hogy beüzemeljék a vécét. Vagyis:

ha valami, a vécé megnyitása tehát közös ügy!

A közbiztonság Novák szerint sem tartozott mindig a legjobbak közé a parkban, mint fogalmazott, időnként felbukkantak „mutogatós bácsik”, úgyhogy a további kamerák felszerelését nem tartja rossz ötletnek. A kőteknős elbontását viszont elkerülhetőnek tartja.

Elmesélte, hogy megesett már olyan, hogy az önkormányzat lakossági egyeztetés nélkül akart elbontani egy szobrot, amit Novák csak „kőteveként” emlegetett – valószínűleg Nagy István János mészkőtevéjére utalt, ami a Hollósi Simon utcai játszótéren található –, de miután az egyesület összehívta a környékbelieket a játszótér tervezőjével együtt, közösen sikerült kikényszeríteniük, hogy az önkormányzat hagyja békén a tevét, mert akik oda járnak, azok szeretik, és miután több mint 20 éve fekszik ott, a múltja már önmagában is sokat hozzátesz a játszótérhez.

Városmajor
Kőteknős / Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Novák szerint hatalmas problémák nincsenek a parkban, télre ugyan beköltöztek az egerek az általuk kitalált komposztálókba, de elköltöztették és berácsozták őket, úgyhogy a probléma ezzel meg is oldódott.

Akár irigylésre méltó problémának is tűnhetne, hogy Európa egyik legrégibb parkjában egy nyilvános vécé okozza a legnagyobb izgalmakat, ha nem a park egyetlen nyilvános vécéjéről lenne szó, amit legalább tíz éve senki nem látott nyitva, és aminek megnyitásához is többszereplős, pártokon és politikai oldalakon átívelő összefogás kell.

És még így sem biztos, hogy sikerül.