KÖZÉLET

Hiába fenyeget katasztrófa, a hivatalok lefagytak: leomolhat egy utca Újbudán


Csúszik a domboldal Újbudán, ami egy gázvezetéket is fenyeget. A helyiek a közeli vállalkozót hibáztatják, ő viszont annak ellenére is folytatta az építkezést, hogy a kormányhivatal leállíttatta a munkát, és a rendőrök is kivonultak. Kétségbeesésükben azt találták ki a környék lakói, hogy a saját autóikkal torlaszolják el a közeli építkezés bejáratát, és akkor talán elkerülhető a tragédia.

„Már nem csak a Barackmag utca érintett és az a pár ingatlan, ahova nem tudnak hazajutni...

 A teljes területen megszűnhet a gázszolgáltatás

(Barackmag, Napóra, Örkény utca), mivel zsákvezeték van, amelyet – ha átszakad az út és magával rántja a gázvezetéket – akkor el kell zárni” – írták a Védegylet nevű civil szervezet újbudai Facebook-csoportjában augusztus 25-én, pénteken.

„Márpedig a tiltás ellenére az építkezés zajlik tovább, töltik be a betont, ütik be a vasrudakat, amely hatására újabb 50 cm-t süllyedt az út” – tették hozzá. A környékbeliek szeretnék megelőzni a tragédiát, és már nem tudják, kihez forduljanak. 

Egy héttel korábban, augusztus 18-án, pénteken a Katasztrófavédelem lezárta a Barackmag utcát, mert – ahogy a helyi civilek fogalmaznak – a szomszédban folyó szakszerűtlen építési munkák miatt életveszélyesen megsüllyedt a járda, és süllyedni kezdett az egész utca.

A következő hét elején, augusztus 21-én, hétfőn a kormányhivatal a vészhelyzetre való tekintettel végre leállíttatta a munkavégzést, csakhogy a vállalkozót ez egyáltalán nem érdekelte,

hiába vonultak ki a rendőrök is, és figyelmeztettek a közművek szakemberei, hogy életveszélyesek az állapotok. 

-
Kép: Aradi Péter/Énbudapestem

 

A civilek szerint, amit a vállalkozó támfalnak hív, valójában az is egy vicc, az általuk megosztott, egyébként a helyiek által készített képeken jól látszik, hogy a felületén repedések vannak, szóval szinte mindenki egyetért abban, hogy – az utca süllyedésének sebességéből, az egyre halmozódó problémákból következően – inkább előbb, mint utóbb, hatalmas baj lesz.

Az utca ugyanis megállíthatatlanul csúszni kezdett. Az első éjszaka, augusztus 19-ére 40 centit csúszott, és mint fent olvashattuk, azóta hasonló ütemben, folyamatosan szakad szét.

A helyszínre a rendőrségen, a tűzoltókon és a közterület-felügyelőkön kívül kivonult többek között Keller Zsolt MSZP-s képviselő és Bakai-Nagy Zita, Újbuda DK-s alpolgármestere is, akik még feljelentést is tettek, mégsem történik semmi, nincs senki, aki betartassa a rendelkezéseket

A helyi Facebook-csoportokban egyre kétségbeesettebb üzeneteket olvasni. Az egyik helyi lakó például arról beszél, hogy az idők során oda jutott az ügy, hogy már nem elég, hogy nem tud normálisan hazajutni, a biztonsága miatt is aggódnia kell, mert minden este úgy kell lefeküdniük aludni, hogy attól rettegnek, mikor indul el a házuk alatt a talaj, és mikor dől rájuk a házuk, vagy mikor mennek tönkre a közművek.

Az egészben a legbosszantóbb az, folytatja, hogy nem tudják, minek kell történnie ahhoz, hogy valaki, a kerület, a főváros, a kormányhivatal intézkedjen.

„Emberi tragédia? Az már elég lesz, hogy valaki, akinek jogköre és határköre, az végre közbelépjen?”

A Védegylet azt mondja, ők már két éve figyelmeztettek, hogy baj lesz, a történet viszont sokkal régebbre nyúlik vissza.

-
Kép: Aradi Péter/Énbudapestem

 

Csak ideiglenesen eltárolgatnak

Ahogy az egykori Népszabadság írta, a szóban forgó, a Törökbálinti út, a Barackmag utca és az Örkény István utca által határolt terület egykoron a Sasad Termelőszövetkezethez tartozott. A tulajdonosok gyakran cserélték egymást, a területet azonban egységesen építésitörmelék-lerakóként hasznosították.

A telek a kilencvenes években került a Reax Invest birtokába, és azóta csak halmozódik a sitt. Az illegálisnak vélt feltöltésre vonatkozó lakossági bejelentésre 2004-ben az a válasz érkezett az önkormányzattól, hogy „a Reax Invest Rt. csupán ideiglenes jelleggel deponál földet az ingatlanon, amelyre a kerületi építési iroda engedélyt adott”. 

A hatósági eljárást nem tartották indokoltnak.

Az első hírek aztán 2007-ben jelentek meg arról, hogy Hilton szállodát építenek a Madárhegyen. A Reax Invest tulajdonában lévő Rupphegyi Ingatlanfejlesztő Kft. ugyanis 2007-ben kötött szerződést a Hilton Residence Buda Hills 2010-es megnyitásáról.

Közben hiába mondta az önkormányzat korábban azt, hogy a cég csak ideiglenesen tárol földet a területen, a földhalom az évek során csak tovább növekedett.

A témáról, ahogy az Újbuda újság megörökítette, 2009-ben lakossági fórumot rendezett Kupper András, a Fidesz kerületi frakcióvezetője. A cikk igazi kincs, és már csak azért is roppant tanulságos, mert kiderülhet belőle, kinek mennyit ért akkor a szava.

Ahhoz, hogy nyilvánvaló nézetkülönbség legyen, még csak az sem kellett, hogy a vállalkozó elvigye a lakossági fórumra az építészeti elképzeléseket. Tóbiás Zoltán például, a Reax Invest Zrt. vezérigazgatója kijelentette, hogy nem a cég teherautói végezték el a terület feltöltését, a lakók viszont állították, hogy márpedig ők Reax Invest matricákat láttak a rajtuk.

Újbuda,
Kép: Aradi Péter/Énbudapestem

 

A fejlesztésekért felelős alpolgármester, az egykori szabaddemokrata Lakos Imre pedig kijelentette többek között, hogy a beruházó kizárólag az eredeti terepszintre építkezhet. Lakos hozzátette még, hogy az önkormányzat településrendezési szerződést szeretne kötni a céggel, amiben az építkezés feltétele lenne, hogy kezdenek valamit a forgalommal.

Csak lett itt engedély

Egy négy évvel későbbi, 2013-as, a Polgármesteri Hivatalban rendezett lakossági fórumot a lakók már azzal kezdtek, hogy kénytelenek voltak egyesületet alapítani, a Pösingermajor Érdek- és Tájvédelmi Egyesületet, mert „többszöri kérésre sem kaptak információkat az egyes hivataloktól, holott közérdekű adatokról van szó”.

Mint kiderült, a Polgármesteri Hivatal építési hatósága talajmechanikai szakvéleményekre támaszkodva időközben ráadásul kiadta az elvi építési engedélyt a területre.

Az is kiderült tehát, hogy a telken egy négyszintes apartmanszállót szeretnének építeni. A tervek szerint a földszint plusz három emeleten összesen 120 apartman épül az U alakú épülettömbben, aminek két pinceszintjén összesen 140 autót befogadó mélygarázst alakítanának ki, és helyet kapna egy 3000 négyzetméteres uszoda a wellnesrészleggel.

A beruházás kritikusai szerint viszont az épületegyüttes tömege túl nagy a terület adottságaihoz képest, másrészt nem illeszkedik a környezetbe, harmadrészt pedig továbbra is megközelíthetetlen lenne.

A fórumon már

10 éve is parázs vita alakult ki

a felek között, mivel a területen közben 6-8 méteres terepfeltöltést végeztek, szóval „az épület jóval magasabb lesz az eredeti tervekhez képest. A családi házas övezetben épülő 14-15 méteresre becsült homlokzatmagasság sok házat teljesen beárnyékolna, és nagymértékben korlátozná a kilátást is”.

A fórumon a lakók nem felejtették el felhívni a többiek figyelmét arra sem, hogy – mint fent említettük – a környékbeli úthálózat annyira elmaradott, hogy még ők maguk sem tudnak normális körülmények között közlekedni, sőt egyes részeken balesetveszély is fennáll.

„Törvénysértő módon adott ki építési engedélyt a XI. kerületi önkormányzat egy összesen hatszintes apartmanszálló és sportközpontra” – állította már akkor Bereczky Gábor és Nagy Géza, a helyi Pösingermajor Érdek- és Tájvédelmi Egyesület elnöke és helyettese. Az egyesület később egyébként beolvadt a Védegyletbe.

Az érdekvédelmi tömörülés 2023 áprilisának végén még fellebbezést is benyújtott a határozat ellen Budapest Főváros Kormányhivatalánál. A tiltakozó civilek szerint az építési engedély kiadása több okból is jogellenes volt. Az építési engedélyt ugyanis egy rekreációs közparkban, beépítésre nem szánt területen épülő beruházásra adták ki.

Ahogy az egykori Népszabadság megírta, az érintett terület 2007-ben – a kérelem benyújtásakor – még valóban ún. intézményi övezetbe tartozott, de 2010-ben módosították a rendeletet. Az új szabályozás pedig már rekreációs közparkként, és mint ilyen, beépítésre nem szánt területként jelölte meg a telket a rendelethez csatolt térképmelléklet tanúsága szerint. Az engedélyt azonban a korábbi szabályozás alapján adták ki.

-
Kép: Aradi Péter/Énbudapestem

 

Az egyesület szerint a tervezett szállodamonstrum nem illik a jellemzően családi házas övezetbe, megépítése köz- és magánérdekeket egyaránt sért.

Csak nem maradt annyiban

A területen aztán sokáig alig történt valami, mígnem 2021-ben elkezdődtek a munkálatok, és újra

feléledt körülötte a vita.

2022 februárjában pedig megjelent a hír arról is, hogy a DoubleTree by Hilton a XI. kerületben, a Pösingermajor városrészben tervezi megnyitni a márka első magyarországi szállodáját.

A szállodalánc közleménye nem tért ki arra, pontosan hol épül a szálloda a városrészen belül, mindenki automatikusan a Törökbálinti út és a Barackmag utca által határolt területen folyó építkezéssel kapcsolta össze a dolgot.

Az Énbudapestem megkereste a Reax Invest Zrt.-t, Gubijev Zoltán lapunknak azt mondta, semmilyen illegális terepfeltöltés nem történt, ők továbbra is csak ideiglenesen deponálják az építkezésből kitermelt talaj egy részét a szomszéd telken. A cégük igyekszik maximálisan körültekintően bánni a környezettel, ezért vásároltak egy rostálógépet is, hogy a betontörmeléket például később utak építésében hasznosíthassák.

Az önkormányzatnak, illetve a kormányhivatalnak is jelezték, hogy a tereprendezéshez időre van szükségük,

legalább az építkezés befejezéséig,

utána viszont visszaállítják az eredeti állapotot.

A járda beszakadásával kapcsolatban Gubijev azt mondja, egy ismeretlen eredetű vízfolyás korábban is okozott már némi földcsuszamlást. Ők bejelentést tettek a Csatornázási Műveknél, illetve Vízműveknél, de sem megszüntetni nem tudták, sem az okát megállapítani. Ők mindenesetre lőtt beton technológiával – amit a civilek viccnek tartanak – megerősítették a pincegödröt, ami mentén fut a járda, és a sérült szakaszt visszabetonozták. Csakhogy augusztus 11-én az építkezéssel szemben lévő házban állításuk szerint csőtörés történt.

Az ELMŰ szakemberei állítólag több helyen feltárták a talajt, elmondásuk szerint megszüntették a vízcsőtörést, és visszaaszfaltozták a feltárt útszakaszt. „Ennek ellenére 5 nappal később ott, ahol történt a vízcső törés, a járda alatti feltöltés megsüllyedt, és láthatóan a víz kimosta az úttest alatti talajt” – magyarázza Gubijev.

A cég azt mondja, a lesüllyedt járdát és utat a

saját költségükön visszaállítják,

ugyanakkor hiányolják, hogy a Közmű cégek részéről semmilyen intézkedés nem történt a folyamatos vízfolyás megszüntetése érdekében.

Minden állítást nem tudtunk ütköztetni, a csőtöréssel kapcsolatos nyilatkozat viszont elég konkrétnak tűnt ahhoz, hogy megkérdezzük róla a másik felet is. A civilek természetesen másképp emlékeznek rá.

Ahogy az Énbudapestemnek elmondták, az történt, hogy az Eon emberei munkavégzés közben egy kiskeresztmetszetű vezetékben valóban kárt tettek, de

a vezetéket azonnal leszorították,

majd a Vízmű 2 órán belül elhárította a hibát. Mindössze pár tíz liter víz folyhatott el. Erről, mint azt hozzátették, jegyzőkönyvük és fényképdokumentációik vannak, valamint további tanúk is meg tudják erősíteni.

Újbuda,
Kép: Aradi Péter/Énbudapestem

 

Mit lehet tudni még az építkezésről?

Az utóbbi időben arról is hallani pletykákat, hogy a Hiltonnak semmi köze az egészhez, a Hilton még csak nem is hallott erről a projektről. Az Énbudapestem megkeresésére Gubijev annyit mondott, a cégük apartman, illetve wellness- és sport komplexumot épít. A hotel jövőbeli üzemeltetőjéről azonban szerinte még korai lenne nyilatkozni.

A civilek egyébként nem a vállalkozó dörzsöltségének tudják be, hogy fokozatosan romlik a helyzet a Madárhegyen, hanem – mint egyikőjük fogalmazott –

a politikusok töketlenségének.

A Lokálpatrióta szerint a politikusok arra jók még, hogy lőjenek néhány szelfit, aztán megy a felelősséghárítás és a másikra mutogatás, közben meg jókat röhög a kivitelező.

Egy forrásunk pedig úgy fogalmazott, a legnagyobb probléma, hogy nincs együttműködés a kerület és a kormányhivatal között. A politikusok szerinte nem a problémára fókuszálnak, hanem azt nézik, ki van benne, melyik párt színeiben, és aztán ahelyett, hogy megoldanák az ügyet, csak

további konfliktusokat generálnak.

A vége szerinte az lesz, főleg a kampányidőszak közeledtével, hogy mindenki egymásnak esik, ő meg szaladgálhat majd poroltóval.

Az Énbudapestem egyébként kereste az önkormányzatot és a kormányhivatalt is, az önkormányzat azt mondta, az ügy szövevényességére tekintettel a türelmünket kéri, egy héten belül igyekeznek a válaszolni.

A kormányhivatal egyáltalán nem reagált megkeresésünkre.