KÖZÉLET

Leszerelik a Tarlós-korszak 300 milliós segélyhívó oszlopait a fővárosban


Az előző főpolgármester kabinetje telepíttette a végül kihasználatlan rendszert, aminek fenntartása azóta is másfél millió forint volt havonta.

„Jelen társadalmi körülmények között nem találkozott a lakossági igényekkel, ezért a rendszert leszerelik“ – közölte a Népszava megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat azzal a 132 darab segélyhívó oszloppal kapcsolatban, amelyet Tarlós István főpolgármester idején, még 2015-16-ban állítottak fel Budapest forgalmas csomópontjaiban.

Mint a lap írja, a narancssárga oszlopokról a 112-es segélyhívó számot lehetett hívni, de az első, Deák téri oszlop 2015-ös átadáskor Tarlós arról beszélt, hogy 186 oszlopot terveznek állítani, amelyek wifi szórására és panorámaképek készítésére is alkalmasak lesznek – hogy utóbbi két funkció aztán működött-e valaha is, arról már nem beszélt.

A főváros mostani közlése szerint 

az oszlopok tervezése és felállítása 316 millió forintba került, üzemeltetésük pedig azóta is havi másfél millióra rúg

A Népszava megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal azt közölte, hogy 2022-ben mindössze 48 valós segélykérés érkezett az oszlopokról, ezért a városvezetés nem kívánta sem meghosszabbítani, sem újra kötni az üzemeltetési szerződést.

A lap kereste Tarlós Istvánt, hogy megkérdezze,

  • milyen információ vannak az oszlopok kihasználtságáról,
  • egyetért-e a leszerelésükkel,
  • illetve érez-e felelősséget a végső soron kidobott több több százmillió forint miatt,

de az ügyért felelős korábbi főpolgármester nem reagált a kérdésekre.

(Kiemelt kép forrása: Old.jozsefvaros.hu)