KÖZÉLET

Atlétikai VB: A kormány írásba adta, hogy betartja a fővárossal kötött megállapodást


Az egyezség szerint Ferencvárosban sportpark épül és öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények.

Tegnap éjszaka lezárultak azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták – számolt be Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Ezzel együtt bejelentette azt is, hogy elfogadja a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vezető Sebastian Coe elnök meghívását, és részt vesz az atlétikai vébé egy hét múlva megrendezésre kerülő megnyitóján.

A kormánnyal 2019 óta húzódó egyeztetéseken Karácsony célja az volt, hogy az atlétikai világbajnokság ne csak egy stadionépítés és egy egyszeri sportesemény legyen, hanem olyan városfejlesztés része, amely egy egészségesebb Budapestet eredményez.

Az akkori tervezet szerint ebben (többek között) azt vállalta a kormányzat, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, illetve ebből működtethetik majd a fővárosi CT/MR programot.

„A megállapodás teljesítése 2022-től felfüggesztésre került. Nem tehettem mást, mint hogy visszavontam támogatásomat a rendezvénytől.” – írta bejegyzésében a főpolgármester.

Karácsony állítása szerint azonban Gulyás Gergely tegnap éjszaka Orbán Viktor felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást. Mindez azt jelenti, hogy azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások, soron kívül megkötik a szükséges szerződéseket, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések.

Ugyanakkor hozzátette: „Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy rengeteget kell még küzdenünk, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek. Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajnokság.”

Kiemelt kép: Atlétikai VB/Facebook