KÖZÉLET

Karácsony Gergely: Követeljük vissza a tereinket!


Besétálható terek, bicikliutak, sétány a Bazilikától a Lánchídon keresztül egészen a Várkert bazárig. Ez valósulna meg uniós pénzből, ha visszakapná a főváros a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát. A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróságtól kéri annak kimondását, hogy alkotmányellenes az a törvény, amely révén elvették Budapesttől négy közterületét.

Vissza a fővárosnak a Széchenyi teret, követeljük vissza a tereinket – írta Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát alkotmányellenesen vette el Budapesttől az állam.

Karácsony a Fővárosi Törvényszék döntésére hivatkozott. Eszerint a testület eljáró bírói tanácsa az Alkotmánybírósághoz fordult a három államosított budapesti közterület ügyében. Erről korábban az Index adott hírt.

A lap emlékeztet arra, hogy tavaly augusztustól hatályos törvénnyel ingyenesen az állam tulajdonába került a fővárosi Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tér, amelyeket a V. kerületi önkormányzat kap meg. Tavaly már  a hagyományos karácsonyi vásárt sem szervezhette meg Budapest a  Vörösmarty téren. 

Karácsony Gergely főpolgármester törvényesített rablásnak tartotta a történteket és a Fővárosi Önkormányzat beperelte az államot a Fővárosi Törvényszéknél. 

A törvényszék most úgy döntött, hogy felfüggeszti a pert és egyedi normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. Az Index.hu szerint az ügyben eljáró bírók azt kérik, hogy az AB állapítsa meg, hogy a támadott törvény bizonyos paragrafusai Alaptörvény-ellenesek, azokat a taláros testület semmisítse meg.

Karácsony szerint a Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne. Úgy fogalmazott, hogy a felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon.

A város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jött létre a bazilikától egészen a budai várig. Illetve csak jönne létre, ha megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren. A híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását.

Korábban az Énbudapestem is beszámolt róla, hogy hatalmas, besétálható tereket tervez a főváros a Lánchíd mindkét oldalára, még több fát ültetne, bicikliutakat létesítene. Egy sétány alakulna ki a Bazilikától a Lánchídon keresztül egészen a Várkert bazárig.

József
Kép: Korzó Tervezési Stúdió/Budapest Városháza

Karácsony szerint azonban az V. kerület vezetése „pedig – bár korábban nyitott volt az együttműködésre – adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására”.