FRISS

Szörnyű számokat közölt a rendőrség a budapesti autósok szabálysértéseiről


2023. júliusában a rendőrök 62 alkalommal tartottak ellenőrzést a főváros útjain a balesetek, az illegális gyorsulások, a „driftelések” és az engedély nélküli jármű-átalakítások miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kerületi kapitányságai és a Közlekedésrendészeti Főosztály rendőrei Budapest területén statikusan, illetve mozgó járművekből is mérték a közlekedő gépjárművek sebességét, rendőr- és civil autóból egyaránt – közölte a Police.hu.

Egy hónap alatt 747 alkalommal intézkedtek a járőrök; ezen belül sebességtúllépés miatt 160 helyszíni bírságot, 79 közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint egy szabálysértési feljelentést és 2 közigazgatási jegyzőkönyvet vettek fel. A sebességtúllépésekről összesen 1387 leállítás nélküli felvétel készült.

„Drifteléshez” kapcsolódó szabályszegések miatt 8 emberrel szemben alkalmaztak helyszíni bírságot, valamint egy alkalommal szabálysértési feljelentést tettek.

Az akciók a sebességméréseken felül a gépjárművek engedély nélküli átalakítására is kiterjedtek, amelyek során az azokkal összefüggő szabálytalanságok miatt 9 helyszíni bírságot szabtak ki, 6 szabálysértési feljelentést tettek, illetve 6 járműnek a forgalmi engedélyét is elvették a helyszínen.

A rendőrök ittasság gyanúja miatt 14, míg bódultság gyanúja miatt 2 vezetőt fogtak el, továbbá 16 embert mintavétel céljából állítottak elő. Körözés miatt 5 ember fogtak el az akciók során, valamint 27 esetben éltek büntetőfeljelentéssel.

Zéró toleranciával léptek fel a közlekedés biztonságát veszélyeztető magatartások ellen, így a közlekedők egyéb természetű szabályszegései miatt is, mint például hiányos világítás, kézben tartott mobiltelefon használata vezetés közben vagy lejárt műszaki érvényesség miatt, illetve biztonsági öv használatának elmulasztása miatt további 180 helyszíni bírságot és 141 közigazgatási bírságot szabtak ki, illetve 64 szabálysértési feljelentést és 5 közigazgatási jegyzőkönyvet töltöttek ki.

(Kiemelt képünk forrása: Police.hu)