FRISS

Szigorítaná a KRESZ-t Karácsony Gergely


Tegnapi sajtóhírek szerint a kormány lazítana a zérótolerancián, aztán éjjel újabb halálos gázolás történt Budapesten. A vétkes sofőr ittas volt.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával, az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi – közölte csütörtökön a 24.hu.

A téma hamar kiemeltté vált a nyilvánosságban, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kapott róla kérdést a kormányinfón:

„mit gondol Orbán a zérótoleranciáról”? „Eddig is ő vezette a kormányt, és most is zárótolerancia van” – válaszolta Gulyás.

Csütörtök éjjel aztán bekövetkezett egy újabb tragédia: egy autós a Budaörsi úton elgázolt egy motorost, aki a helyszínen meghalt, a vétkes sofőr pedig segítségnyújtás nélkül elhajtott. Mint kiderült, a sofőr ittas volt, külföldi állampolgár. A szerb férfit a helyszíntől nem messze, egy közeli utcában találták meg a rendőrök, azóta részben beismerő vallomást is tett.

Az eseményekre Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke Facebook-posztban reagált, mint írta, bízik benne, hogy a tegnapi hír a zéró tolerancia felülvizsgálatáról hírlapi kacsa marad.

„Ahhoz, hogy nullára csökkentsük a halálos balesetek számát nem a szabályok lazítására, hanem helyenként azok szigorítására és legfőképpen a betartatására van szükség” – tette hozzá Balogh.

Kabinetfőnöke véleményével Karácsony Gergely is egyetértett, saját Facebook-posztjában beidézte a teljes bejegyzést, majd annyit tett hozzá:

„Égető szükség van a KRESZ módosítására, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tartalommal. Ezért egyeztetést kezdeményezek a területért felelős minisztériummal a tervezett KRESZ-módosítás tartalmáról.”

Kiemelt kép:  Rákóczi út, taxiállomás az Akácfa utcánál, a Főtaxi ellenőre szondáztat 1978-ban Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr