FRISS

Kidőlt fák, beázott aluljárók, elöntött utcák – viharkárok Budapesten


A lehulló csapadék mennyisége többszörösen meghaladta a budapesti csatornahálózat kapacitását, a kidőlt fák miatt a Népligetet ajánlott elkerülni. A főváros cégeinek munkatársai még dolgoznak a károk helyreállításán.

Több mint ezer bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére a hétvégi heves zivatarok, viharos erejű szél okozta károk miatt. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget Budapesten.

A Fővárosi Csatornázási Művek mérése szerint a lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 60-80 mm-t. A cég tájékoztatása szerint ez többszörösen meghaladta a csatornahálózat kapacitását,

a rendszerben kialakult túlnyomás több helyen is kimozdította a tisztítóaknákon lévő öntöttvas fedlapokat, ezek visszahelyezése, cseréje még a szombaton megtörtént.

Az elektromos energia ellátás kiesése is rendkívüli volt, összesen 19 automata átemelőtelepet érintett. Még zajlik a csőhálózat vizsgálata a kritikus pontokon.

A vihar 136 központi forgalomirányítás alatt lévő jelzőlámpás csomópontban okozott meghibásodást. A Budapest Közút a hibaelhárítást folyamatosan végezte, de a beázott alépítmények és az előforduló áramszünetek ezt nehezítették.

Vasárnap reggelre 91 csomópontra, hétfő reggelre 50 jelzőlámpás csomópontra csökkent a nem üzemelők száma. Az Élessaroknál lévő támfal megsérült, azonnali intézkedésként a villamosok sebességét mindkét vágányon 5 km/óra sebességre korlátozta a BKV. A helyreállítási munkák jelenleg is folyamatosan zajlanak.

-
Kép: Budapest Közút

 

A szombati vihar jelentősen megtépázta a Népliget faállományát, nemcsak ott, hanem többhelyütt az úttestekre is dőltek fák, szakadtak le méretes ágak. A lezúduló esővíz a hegyvidéki területekről jelentős mennyiségű hordalékot hordott az utakra, több helyen a víz befolyt az aluljárókba.

A BKM FKF Köztisztasági Divízió és a BKM FŐKERT Kertészeti Divízió munkatársai is kiveszik részüket a károk elhárításából. A cég kezelésében lévő közterületek, illetve a vihar által érintett aluljárók takarításán műszakonként átlag 12 köztisztasági takarító és szállítójármű vesz részt.

-
Kép: Budapest Közút/Budapest Közút

A BKK tájékoztatása szerint a pénteki illetve a szombati vihar leginkább Pestszentlőrincet, Kispestet, Délpestet, Csepelt, és Soroksárt érintette, Budán nem okozott nagyobb fennakadásokat. A legtöbb zavart a felgyülemlett víz, illetve a kidőlt fák okozták.

Pénteken beázott az M3-as és az M4-es metró egy-egy állomása. Több busz terelt útvonalon járt a kidőlt fák miatt, a H6-os és a H9-es HÉV vonalán pótlóbuszok közlekedtek.

-
Kép: BKV

Hétfő reggelre a forgalom nagy része helyreállt, kivéve a 28-as, a 28A és a 37-es villamos vonalát, amelyen az egyik felsővezetéktartó oszlopot kidöntötte egy fa. Ezért a 28A és a 37-es villamos helyett a Sörgyár és az Új köztemető (Kozma utca) között, a 28-as villamos helyett pedig a Sörgyár és az Izraelita temető között jelenleg is pótlóbusz közlekedik.

Az Izraelita temető eléréséhez a 68-as, a 195-ös és a 268-as autóbuszok igénybevételét ajánlja a cég.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is komoly fennakadások voltak, és ott is nagy károk keletkeztek. A Budapest Airport Zrt. szerint a szombati ítéletidő miatt a repülőtér forgalmát hajnali háromnegyed 2 és 6 óra között fel kellett függeszteni.

Ennek következtében négy érkező járat – a Wizz Air Lisszabonból és Korfuból, a British Airways Londonból, az Air France Párizsból érkező járata – éjszaka nem tudott leszállni Budapesten, és kitérő városokban, Debrecenben, Bécsben és Belgrádban szállt le.

Borítókép: MTI/Mihádák Zoltán