KULTÚRA

Már megveheted a jegyed az őszi Renoir-kiállításra a Szépművészeti Múzeumba


Szeptember 22-étől nagyszabású Pierre-Auguste Renoir-kiállítást rendez a Szépművészeti, a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben, amely a festő alakábrázolásait állítja a középpontba.

Az elképesztő El Greco és Csontváry-kiállítások után ősszel sem maradunk “világsztár” nélkül, ugyanis a francia impresszionizmus egyik legnagyobb alkotójának műveit hozza el nekünk a múzeum, amire már el is indult a jegyértékesítés

A kiállítás illeszkedik abba a 2003-ban elkezdett sorozatba, aminek keretében a francia impresszionista és posztimpresszionista korszak jelentős művészeit mutatják be (Monet és barátai, 2003; Van Gogh Budapesten, 2006; Cézanne és a múlt, 2012; Cézanne-tól Malevicsig; 2021) és közvetlen apropóját pedig az adja, hogy a 2019-ben a múzeum, egy történelmi jelentőségű gyűjteménygyarapítás révén megvásárolta Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című remekművét.

Renoir közel hat évtizedet felölelő pályája ugyan valóban az impresszionizmussal indult, fiatal, kezdő művészként egyike volt az új stílus megteremtőinek, azonban Itáliai útját követően a régi nagy mesterek – többek között Raffaello, Tiziano és Rubens – munkái felé fordult. Portréfestőként érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását, a ruhák tündöklését. Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjaiban a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte.

Képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak.

A kiállítás kronologikus, egyben tematikus elrendezésben, festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez – írja közleményében a múzeum.

Renoir – A festő és modelljei c.
2023. szeptember 22 – 2024. január 7.