KULTÚRA

Mit látna ma Petőfi, hogyan élnek a magyarok?


Kilenc fotós másfél évig fotózta a Petőfi utcák 266 ezer lakóját. Az ebből készült kiállítást most ingyenes tárlatvezetéssel lehet végignézni.

2023. július 26-án, szerdán, 17 órától a Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról című kiállításban tartanak ingyenes tárlatvezetést az alkotók, valamint Virágvölgyi István kurátor.

Tudtad, hogy Petőfiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon, és ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk? 

Petőfi
Kép: Mohai Balázs/ Pictorial Colletive

A születése óta eltelt két évszázadban divat volt azon töprengeni, mit gondolna ma Petőfi. A Pictorial Collective tagjai inkább arra voltak kíváncsiak, hogy ha most indulna vándorútjára, vajon mit látna:

hogyan élnek ma a magyarok?

Az elmúlt két évszázadban rengeteget mozdult előre a világ, és benne Magyarország is. Többet fejlődtünk a reformkor óta, mint az államalapítás óta addig eltelt 800 évben összesen, írja Virágvölgyi. Persze volt honnan, Petőfi korában a társadalom nagy része még írástudatlan zsellérekből állt.

A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva kilenc tagja a Petőfi utcák 266 ezer lakóját fotózta az elmúlt másfél évben, a képeiken kirajzolódó, határon túlra is átnyúló képzeletbeli Petőfi utca a mai magyar társadalomról ad szubjektív látleletet.

Petőfi
Kép: Móricz-Sabján Simon/Pictorial Colletive

A képeiket elnézve azért erősen kétséges, hogy „a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet”-e már, és Petőfi valószínűleg nem gondolná ma sem, hogy „megálljunk, mert itt van már a Kánaán”. A képeken nem a mélyszegénység és a nyomor a szembeötlő – mert nem is ezzel találkoztak leggyakrabban a fotósok országjárásuk során – hanem a szürkeséget szépítgető népi barkácsesztétikával, ami gyakran

a létbizonytalanságot hivatott elfedni.

Pedig környezetünk folyamatosan visszahat ránk.

De vajon a név tényleg kötelez. és működik a genius loci, a hely szelleme? Fontos, hogy kiről nevezzük el az utcáinkat? Hatással van Petőfi szellemisége egy Petőfiről elnevezett általános iskola tanulóira?

Petőfi
Kép: Bődey János/Pictorial Colletive

A kiállító fotográfusok: Bácsi Róbert László, Bődey János, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon†, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Urbán Ádám és Végh László.

Időpont még egyszer: 2023. július 26., szerda, 17:00 Helyszín: Capa Központ.

A kiállítás egyébként június 22-én nyitott és október elsejéig még nyitva lesz. 

(Kiemelt kép: Capa Központ)